Severna Koreja


Severna Koreja zastava Severna Koreja država u Aziji
Severna Koreja, službeno Demokratska Narodna Republika Koreja, je država u istočnoj Aziji. Na zapadu izlazi na Žuto more, a na istoku na Japansko more. Graniči se na jugu sa Južnom Korejom, na severu Kinom i Rusijom. Zauzima severni deo Korejskog poluostrva.
Reljef Severne Koreje
Planine dominiraju na severu i istoku zemlje. Najviši vrh je 2.750 m visoki ugašen vulkan Paektu na granici sa Kinom. Nizije, koje nastaju spajanjem rečnih dolina, nalaze se pretežno uz zapadnu obalu, a u najvećoj je smešten i glavni grad Pjongjang. Granicu sa Kinom i Rusijom čine rijeke Yalu i Tumen. Površina je oko 121.000 km², a broj stanovnika je oko 23 miliona.

Stanovništvo Severne Koreje
Severna Koreja jedna je od etnički najhomogenijih zemalja na svetu. Uz Korejce čiji jezik nije srodan susednom kineskom ili japanskom u zemlji žive male kineske i japanske manjine. Službeno, Severna Koreja je ateistička zemlja, a tradicionalne religije su budizam i konfučijanizam sa manjom hrišćanskom zajednicom.

Privreda Severne Koreje
O ekonomiji Severne Koreje ima malo pouzdanih podataka, ali zna se da je ona u velikim teškoćama. Pretpostavlja se da u nekim područjima zemlje i segmentima stanovništva vlada glad zbog slabe poljoprivredne proizvodnje i lošeg lanca distribucije.
Search