Sijera Leone


Sijera Leone zastava Sijera Leone država u Africi
Sijera Leone je država u zapadnoj Africi na obali Atlanskog okeana. Na severu i istoku graniči se sa Gvinejom, a na jugu sa Liberijom. Ime Sijera Leone prema izvornom portugalskom ?Serra-Leão? znači "planine lavice". Ova zemlja se prostire na 72 hiljade km², a u njoj živi 4.4 miliona stanovnika. Glavni grad je Fritaun. Na ove prostore prvo su došli Portugalci 1462. godine, a zatim i Britanci. 1961. godine zemlja je dobila nezavisnost i postala članica Komovelta. Nakon vojnih udara 1967. i 1968. proglašena je republika.

Reljef Sejera Leone
Reljef Sijera Leone čini močvarna nizija duž obale okeana iz koje se izdiše planinski lanac kao poluostrvo, gde je smešten i glavni grad. U unutrašnjosti se nalaze savane, na severu i jugu šume. Na istoku su planine, od kojih je najviša Bintimani (1.948 m). Najveće etničke skupine su Mende (34%) i Temne (31%). Većina stanovnika su muslimani.

Privreda Siera Leone
Sijera Leone je veoma siromašna zemlja sa velikom nejednakošću u raspodeli nacionalnog bogatstva. Poseduje značajna mineralna bogatstva i poljoprivredne resurse, ali ekonomska nestabilnost i nerazvijena infrastruktura sputavaju razvoj. Dve trećine stanovništva bavi se poljoprivredom za sopstvene potrebe. Glavni izvozni proizvod su dijamanti. BDP je za 2004. procenjen na 600 USD po stanovniku.
Search