San Marino


San Marino zastava San Marino država u Južnoj Evropi
San Marino je jedna od najmanjih država na svetu. Nalazi se u južnoj Evropi i predstavlja enklavu na Apeninskom poluostrvu, koju sa svih strana okružuje Italija. Za San Marino se često kaže da je jedna od najstarijih republika na svetu. Oficielni jezik je italijanski. Glavni grad je San Marino. Prostire se na 61 km², a naseljava ga 27,336 stanovnika. San Marino se nalazi u podnožju Apenina i u blizini italijanskog grada Rimini.

Klima u San Marinu
Klima je mediteranska sa dugim i toplim letima i kratkim i umereno hladnim zimama. San Marino je po veličini treća najmanja zemlja u Evropi. Jedino su Monako i Vatikan manji. San Marino zvanično nije član Evropske Unije, ali ipak korisri evro kao svoju valutu. Turizam je najvažniji izvor prihoda ove zemlje koji daje polovinu GDP. Više od tri miliona turista poseti San Marino svake godine. Najvažniji sektori pored turizma su bankarstvo i proizvodnja keramike. Značajni poljoprivredni proizvodi su vino i sir. Standard stanovništva odgovara standardu u Italiji.

Stanovništvo San Marina
Nema neke razlike u demografskoj strukturi San Marina u odnosu na Italiju. Od 29 hijlada stanovnika, hiljadu su Italijani, a takođe oko 5 hiljada Sanmarinaca živi u drugim zemljama.
Search