Sao Tome i Principe


Sao Tome i Principe zastava Sao Tome i Principe je mala država u Africi
Demokratska Republika Sao Tome i Principe je mala država koja se sastoji od dva ostrva u Gvinejskom zalivu, nedaleko od obale Afrike. Ostrva su udaljena 140 km jedan od drugog i nalaze se oko 250 kilometara od severozapadne obale Gabona. Sao Tome i Principe se nalazi gotovo tačno na ekvatoru. Ime je dobio po Svetom Tomi, na čiji dan su Portugalci otkrili ovo ostrvo.

Ostrvo su otkrili portugalski moreplovci
Ostrvo su otkrili portugalski moreplovci između 1469. i 1472. godine. Portugalci su, koristeći robove, sredinom XVI veka pretvorili ostrvo u najvećeg afričkog izvoznika šećera.

Sveti Toma je bio najveći svedski proizvođač pamuka
Kasnije je počeo gajenje još dve kulture kafe i kakoa. Do 1908. Sveti Toma je postao najveći svetski proizvođač kakoa, još uvek najznačajnije privredne grane države. U drugoj polovini XX veka, kada nacije širom Afrike dobijaju nezavisnost, mala grupa građana osniva Pokret za oslobođenje Sao Tome i Principe i uspostavlja bazu u obližnjem Gabonu. Ubrzo nakon zbacivanja portugalskog diktatora Salazara i Kaetanoa 1974. godine, nova vlada je izglasala nezavisnost. Sveti Toma i Princip je jedna od prvih afričkih država koja je 1990. godine prihvatila demokratske reforme.

Geografski položaj i reljef ostrva
Ostrva se nalaze u ekvatorijalnom pojasu Atlantika, 250 km od obale Gabona. Sao Tome i Principe je najmanja afrička država. Ostrva su delovi vulkanskog planinskog venca. Sao Toma је 50 kilometara dug i 32 kilometra širok. Njegov najviši vrh visok je 2.024 m. Principe је 30 kilometara dug i 6 širok. Sao Tome ima 137.500 stanovnika, а Principe 6.000. Klima je tropska, topla i vlažna sa prosečnom godišnjom temperaturom od 27 ?C.

Ekonomija Sao Tome i Principa
Ekonomija ove ostrvske države se bazira na poljoprovredi, ali je proizvodnja hrane ipak nedovoljna, pa se jedan deo uvozi. Ostrvo ima takođe potencijal za razvoj turizma.
Search