Samoa


Samoa zastava Samoa ostrvska država u Tihom okeanu
Samoa je mala ostrvska država u južnom Pacifiku. Prethodni nazivi su joj bili Nemačka Samoa od 1900. do 1914. godine i Zapadna Samoa od 1914. do 1997. godine. Spada u grupu mlađih zemalja. Ujedinjene nacije su je priznale tek 15. decembra 1996. godine. Ova država ima populaciju od 176.710 stanovnika. Nalazi se u trouglu između Kukovih ostrva, Tonge i Tokelaua.

Istorija Samoe
Naselili su je Polinežani pre 4000 godine. Samoa ima bogatu istoriju. Osvajala je mnoga ostrva i ratovala sa drugim polinežanskim društvima, najviše sa Fidžijem i Tongom. Kontakt sa Evropljanima je počeo 1700. godine, ali nije bio intezivan do dolaska misionara i trgovaca 1830. godine. Mnoge velike sile su imale svoje interese u ovoj oblasti, između ostalih Nemačka, Britanija i SAD.

Geografski položaj i reljef Samoe
Samoa se nalazi južno od ekvatora, na pola puta između Havaja i Novog Zelanda i pripada Polineziji. Ostrvo Samoa ima vulkansko poreklo i ukupnu površinu od 2934 km². Sastoji se od dva velika ostrva Upolu i Savai, koja čine 96% teritorije i nekoliko manjih ostrva. Najveće ostrvo Upolu je dom za tri četrrtine populacije Samoe i ovde se nalazi glavni grad Apia. Klima je tropska sa prosečnom godišnjom temperaturom od 26.5 stepeni i kišnom sezonom od novembra do aprila. Ekonomija Samoe je siromašna. Dve trežine stanovništva zavisi od poljoprivrede. Turizam je sektor koji se razvija.
Search