Panama


Panama zastava Panama je država u Srednjoj Americi
Panama je najjužnija država Srednje Amerike. Obuhvata deo kopnenog mosta koji spaja kontinente Severnu i Južnu Ameriku i koji zovemo Panamskom prevlakom. Panama se graniči sa Kostarikom na zapadu i Kolumbijom na istoku. Na jugu izlazi na Tihi okean, a na severu na Karipsko more. Strateški položaj Paname ogleda se u kontroli važnog pomorskog i trgovačkog prolaza: Panamskog kanala. Glavni grad je Panama Siti.

Istorija Paname
Prvi tragovi ljudskih civilizacija na području Paname sežu 12 000 godina u prošlost. Pre dolaska Evropljana na području Paname živeli su indijanski narodi. Prvi Evropljanin koji je došao u ovu oblast bio je Rodrigo de Bastidas, ploveći 1501. zapadno od Venecuele u potrazi za zlatom. Godinu dana kasnije Kristofer Kolumbo posećuje ovo područje i osniva kratkotrajnu naseobinu.

Panama pod kolonijalnom vlašću
Panama je ostala španska kolonija 300 godina, od 1538. do 1821. kada postaje pokrajina Kolumbije. U decembru 1903. godine SAD pomažu panamski ustanak, odcepljenje i osamostaljenje od Kolumbije. Tokom XX veka panamska vlast često prolazi kroz periode političke nestabilnosti.

Privreda Paname
Zbog svog ključnog geografskog položaja ekonomija Paname je orijentisana na pružanje usluga: bankarskih, turističkih i trgovinskih. Nakon dobijanja kontrole nad Panamskim kanalom 1999. godine otvaraju se mogućnosti za nove projekte. Površina ove američke država iznosi 78.200 km², a broj stanovnika iznosi 3.000.463. Glavni grad je istoimena Panama.

Stanovništvo Paname
Većinu stanovništva čine mestici, mešano indijansko, špansko i kinesko stanovništvo. Dominira katolička vera, koja čini oko 80% populacije. Katoličanstvo je i službena religija u Panami. Od ostalih veroispovesti ima najviše protestanata, nešto muslimana, zatim pripadnika Bahai vere, jevreja i hindusa.
Search