Paragvaj


Paragvaj zastava Paragvaj je država u Južnoj Americi
Paragvaj, službeno Republika Paragvaj, je država u Južnoj Americi, bez izlaza na more. Graniči se sa Argentinom na jugu i jugoistoku, Brazilom na severoistoku i Bolivijom na severozapadu. Površina ove južnoameričke države iznosi 407 hiljada km², a u njoj živi 4,8 miliona stanovnika. Jedna je od ređe naseljenih zemalja Južne Amerike sa 12 stanovnika po km². Glavni grad je Asunsion. Paragvaj je bio španska kolonija, a nezavisnost je dobio 1811. godine. Glavni grad Paragvaja je Asunsion.

Privreda Paragvaja
Ekonomija ove države je veoma zavisna od ekonomije Brazila. Većina uvoznih proizvoda Pragvaja dolazi preko Brazila. Glavni izvozni proizvodi su: nafta, kafa, smaragdi, zlato, tekstil i ruda uglja. Veliki deo stanovništva za život zarađuje baveći se poljoprivredom.

Stanovništvo Paragvaja
Etnički i kulturno Paragvaj je jedna od najhomogenijih država Južne Amerike. Oko 95% stanovništva su mestici, mešavina doseljenih Španaca i starosedeoca Indijanaca. Najveći deo stanovništva živi u istočnom delu zemlje 160 kilometara od glavnog i ujedno najvećeg grada. Visoravan Gran Čako naseljava samo 2% stanovništva. Većina stanovništva su katolici i nešto malo su protestanti.
Search
povezane teme: