Papua Nova Gvineja


Papua Nova Gvineja zastava Papua Nova Gvineja je država u Okeaniji
Papua Nova Gvineja je država u Okeaniji koja zauzima istočni deo ostrva Nova Gvineja i mnogobrojna obližnja ostrva. Nalazi se u jugozapadnom delu Pacifika u oblasti koja je od ranog XIX veka poznata kao Melanezija. Glavni grad ove države i jedan od najvećih je Port Morzbi. Nekada je bila deo Australije, a nezavisnost je dobila 1975. godine.

Površina i stanovništvo Paua Nove Gvineje
Papua Nova Gvineja se prostire na 462.840 km², a u njoj živi 5.545.268. stanovnika. U ovoj zemlji samo 18% stanovništva živu u urbanim sredinama. Govori se oko 700 različitih jezika. Najveći deo stanovništva živi u urođeničkim plemenima i klanovima i bavi se isključivo poljoprivredom.

Papua Novu Gvineju od Australije odvaja Toresov moreuz. Australija se nalazi južno od ove države, jugoistočno se nalaze Solomonska ostrva, severno su Karolinska ostrva, a zapadno su Indonezija i Malezija.

Reljef Papua Nove Gvineje
Reljef Papua Nove Gvineje je uglavnom planinski, a samo u južnom delu zemlje nalazi se prostrana nizija koja se spušta prema Arafurskom i Koralskom moru i kroz koju protiče reka Flaj. Duž obale su česti zemljotresi tako da pojava cunamija nije retkost u ovoj oblasti. Na ovim prostorima su pronađeni ostaci koji govore o prisustvu ljudi na ovim prostorima pre 50 hiljada godina.
Prirodna bogatstva Papua Nove Gvineje
Papua Nova Gvineja je bogata mineralnim resursima. Zlato, nafta i bakar čine najveći deo njenog izvoza.

Stanovništvo Papua Nove Gvineje
Stanovništvo ove zemlje je mešavina sve tri dominantne etničke grupe u ovoj oblasti: Melanežana, Mikronežana i Polinežana. Takođe Kinezi, Evropljani i Australijanci su prisutni.
Search