Portugalija


Portugalija zastava Potrugalija je država u Evropi
Portugalija (Portugalska Republika) je država na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi i najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Portugalija se graniči sa Španijom na severu i istoku, a na Atlanski okean izlazi na zapadu i jugu. Osim toga u sastav Portugalije ulaze dva arhipelaga u Atlanakom okeanu Asori i ostrva Madeira.

Istorija Portugala
Portugalija je iskusila konstantan protok različitih civilizacija tokom proteklih 3100 godina. Iberijci, Feničani, Kartaginjani, Grci, Rimljani i Mauri su sa svojim kulturama ostavili traga u ovoj zemlji. Ime Portugalija, samo po sebi otkriva delove rane istorije ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lepa luka" ili čak mešavine keltskog i latinskog ili mešavine feničanskog i latinskog. Tokom XV I XVI veka, Portugalija je bila velika ekonomska, politička i kulturna sila.

Glavni i drugi veći gradovi u Portugalu
Glavni i najveći grad je Lisabon. Drugi veliki gradovi su Porto, Braga i Aveiro. Površina Portugala iznosi 92.391 km², a broj stanovnika je oko 10,5 miliona.
Search