Irska


Irska zastava Irska je država u Evropi
Republika Irska je država na severu Evrope. To je ostrvo koje sa zapada zapljuskuje Atlanski okean, sa istoka Irsko more. U sastav ove države ne ulazi severni deo ostrva koji je deo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Njen najbliži sused je upravo Velika Britanija od koje je razdvaja Severni kanal, Irsko more i Kanal Svetog Đorđa.

Privreda Irske
Irska je članica Evropske Unije. Valuta koja se koristi u ovoj zemlji je evro. Irska spada u razvijenije zemlje Evrope. Glavni grad je Dablin koji se nalazi u Dabilinskom zalivu na istočnoj obali.

Površina i broj stanovnika Irske
Po površini je 117. zemlja na svetu i ima površinu od 70.273 km². Irska ima 4.015.676 stanovnika i po broju stanovnika je 122. zemlja na svetu. Gustina naseljenosti iznosi 57 stanovnika po km², tako da Irska spada u ređe naseljene zemlje Evrope. Službeni jezici su irski i engleski. Većina stanovnika su katolici po veroispovesti. Ova država beležibrz ekonomski razvoj poslednjih decenija.

Reljef Irske
Reljef Irske je uglavno ravničarki i brdovit sa nekoliko nižih planina. Veća nadmorska visina se dostiže u njenom južnom delu gde se izdvaja nekoliko planinskih lanaca između ostalih i Viklou planine. Reljef Irske takođe karakteriše veliki broj reka i jezera.
Search