Oman


Oman zastava Oman država na Arabijskom poluostrvu
Oman, službeno Sultanat Oman, je država na jugoistočnoj obali Arapskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji. Na istoku i jugu izlazi na Arapsko more, a na severoistoku na Omanski zaliv. Graniči se na jugozapadu sa Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na severozapadu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavni grad je Maskat.

Reljef Omana
Većinu zemlje zauzima ravna pustinja, a planinski lanci nalaze se duž obale na severu (najviši vrh zemlje, šams, 2.980 m) i jugu. Omanu pripada i eksklava Musandam, odvojena od ostatka zemlje teritorijem UAE, koja zauzima strateški važan položaj na južnoj obali Horkuškog tesnaca na ulazu u Persijski zaliv.

Površina i stanovništvo Omana
Oman je vekovima bio važno trgovačko središte. Od 1891. do 1971. godine bio je britanski protektorat. Godinu dana pre odlaska Britanaca današnji je sultan zbacio svog oca, Saida Ibn Taimura, nakon čega je započeo modernizaciju zemlje. Površina je 309.500 km², a broj stanovnika je 2.622.198.

Religija u Omanu
Islam je najzastupljenija religija. Oman je jedina islamska zemlja u kojoj dominira Ibadi Islam, različit od sunitskog i šijitskog. Arapski, odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. Veliki broj stanovnika su strani državljani na radu u industriji nafte.
Search