Nepal


Nepal zastava Nepal je država u Aziji
Nepal, službeno Kraljevina Nepal, je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Graniči se na jugu sa Indijom i na severu sa Kinom. Severni deo Nepala zauzimaju Himalaji, najviši planinski lanac na svetu, a njegov najviši vrh, 8.850 m visok Mont Everest na granici sa Kinom ujedno je i najviša tačka na Zemlji. Glavni grad Nepala je Katmandu.

Površina i stanovništvo Nepala
Površina Nepala iznosi 147.181 km², a broji 27.676.457 stanovnika. Stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama od kojih su neke povezane sa tradicionalnim kastinskim uređenjem. Najbrojniji su Chetri (tradicionalno Kšatrije, kojih ima oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%) i Tharu (6,75%). Etničke šerpe, poznati kao vodiči alpinističkih ekspedicija čine 0.68% stanovništva. Hinduizam je najbrojnija religija (80%), sledi Budizam (11%). Nepalski jezik govori oko polovine stanovnika.

Privreda Nepala
U vreme britanske kolonijalne vlasti u Indiji Nepal je ostao nezavisan, ali izolovan od spoljnog sveta, plativči cenu kroz ekonomsku nerazvijenost i zaostalost. Ekonomske reforme i delimično otvaranje prema susednoj Indiji u posljednjih nekoliko godina dovele su do promena nabolje, ali izbijanje građanskog rata u kojem se marksistički pobunjenici bore protiv središnjih vlasti 1996. pogoršalo je izglede za budućnost. Glavna privredna delatnost i dalje je poljprivreda, ali raste udeo uslužnih delatnosti. Turizam dobija sve više na značaju.
Search