Nigerija


Nigerija zastava Nigerija država u Africi
Nigerija je država u zapadnoj Africi. Na jugu izlazi na Gvinejski zaliv i deo Atlanskog okeana. Graniči se na zapadu sa Beninom, na severu sa Nigerom, na severoistoku sa Čadom i na istoku sa Kamerunom. Nigerija je po broju stanovnika daleko najveća afrička zemlja u kojoj živi 108 miliona stanovnika. Površina ove najmnogoljudnije afričke države je 924 hiljade km². Glavni grad je Lagos.

Reljef Nigera
Na severu i jugu zemlje nalaze se ravnice i brežuljkasta područja, a središnji deo zemlje zauzima visoravan Jos, dok se na istoku iz Kameruna nastavlja visoravan Adamva u kojoj je i najviši vrh, Dimlang (2042 m). Glavne nigerijske reke su Niger, po kojem je zemlja dobila ime, i Benue, njegova leva pritoka.

Istorija Nigera
Prva poznata civilizacija na nigerijskom području bila je civilizacija naroda Nok koji je od 500. godine p.n.e. do 200. godine n.e. živeo na visoravni Jos. Krajem XIX veka područje Nigerije kolonizovala je Velika Britanija, podelivši je na Severnu i Južnu Nigeriju. Obe su kolonije ujedinjene 1914. godine. 1960. godine zemlja je postala nezavisna federacija.

Stanovništvo Nigera
Nigerija je najšarolikija zemlja na svetu sa oko 250 naroda. Najbrojnija verska zajednica u zemlji su muslimani (50%). Poslednjih nekoliko godina verske razlike su izbile u prvi plan, naročito na severu gde je u nekim federalnim jedinicama uveden islamski šerijatski zakon.

Privreda Nigera
Uprkos naftnom bogatstvu ekonomija je dugo bilo opterećena političkom nestabilnošću, korupcijom i slabo razvijenom infrastrukturom. Naftni sektor još uvek čini 20% BDP-a i oko 95% učestvuje u ukupnom izvozu. Uglavnom nekomercijalni poljoprivredni sektor ne može se nositi sa povećanjem broja stanovnika pa je Nigerija uvoznik hrane. BDP je za 2004. procenjen na 1000 USD po stanovniku.
Search