Monako


Monako zastava Monako država u Evropi
Kneževina Monako je ustavna monarhija u zapadnoj Evropi. Nalazi se nekoliko kilometara od francuske granice sa Italijom. Glavni grad je Monako. Prostire se na 1.95 km², a u njemu živi 32.410 stanovnika.
Istorija Monaka
Monako duguje svoje ime grčkoj koloniji Moniokos osnovanoj u čestom veku pre nove ere. Monako je osnovan 1215. godine kao kolonija Ženove. Ovo je druga najmanja zemlja na svetu, posle Vatikana. Nalazi se 18 km istočno od Nice, blizu italijanske granice. Okružuju je francuske provincije Provansa, Azurna obala i Alpi.
Privreda Monaka
Najvažniji resurs Monaka predstavlja turizam. Kako je lider u svetu po glamuru i novcu, Monako je i jedno od najskupljih mesta na zemlji. Najveći deo njegovih stanovnika su milioneri iz drugih delova sveta. Ono po čemu je Monako prepoznatljiv su skupa kola, mnogobrojne kockarnice, trendi restorani, vile, butici markirane robe, a najveća atrakcija je kraljevska porodica, naročito od venčanja Grejs Keli i princa Renijea.

Država ima monopol u mnogim sektorima između ostalih i telekomu i duvanskoj industriji. Monako nije član Evropske unije, ali je u bliskim odnosima sa njom pošto ima carinsku uniju sa Francuskom. Glavni izvozni proizvodi Monaka su keramika, tekstil i plastika.

Stanovništvo Monaka
Najveći deo stanovništva Monaka su Francuzi po nacionalnosti (47%), dok Monežana ima 16% koliko i Italijana. Ostalih 21% su pripadnici različitih nacija. Francusli je oficielni jezik, ali se dosta govori italijanski, engleski i lokani jezik. Katoličanstvo je oficielna religija, ali je i sloboda poštovanja drugih religija zagarantovana po ustavu.
Search