Mozambik


Mozambik zastava Mozambik je država u Africi
Mozambik je država na istočnoj obali Afrike. Okružena je Južnoafričkom Republikom, Svazijem, Zimbabveom, Zambijom, Malavijem i Tanzanijom. Površina Mozambika je 802 hiljade km², a u njemu živi 16 miliona stanovnika. Glavni grad je Maputo.

Istoriija Mozambika
Prvi Evropljani koji su došli na ostrvo bili su Portugalci 1498. godine. Bio je to portugalski moreplovac Vasko de Gama na svom putu za Indiju. Na ostrvu su našli brojne arapske trgovce uz obalu. Portugalci su izgradili brojne luke i tvrđave uz obalu koje su postale redovne stanice na putu za istok. Mozambik je nezavistan od 1975. godine.

Reljef i geografski položaj Mozambika
Mozambik je u svojoj najširoj tački širok 1100 km, a u najužoj 100 km. Dužina obale iznosi 2470 km, što je trećina obale istočne Aftike. Obala je niska i peskovita sa dosta močvara. Iza obalskog pojasa nalaze se pašnjaci i proređene šume, a u najudaljenijoj unutrašnjosti su planinske regije. Na jugu su planina Lebombo, duž granice sa Zimbabveom su brdske oblasti Manike i Gorongosa, sve do najvišeg vrha Binge (2436 m), a na severu je planinski lanac Angonija i Nomulu. Klima varira između tropske i subtropske.

Rat nakon sticanja nezavisnosti u Mozambiku
Nakon sticanja nezavisnosti u Mozambiku je izbio građanski rat između socijalističke vlade i antikomunističkog pokreta koji je završen 1992. godine. Rat je uništio ekonomiju ove zemlje, a milion ljudi je poginulo. Polovina stanovništva živi ispod granice siromaštva. 75% stanovništva živi od poljoprivrede. Danas Mozambik je republika. Predsednik se bira na pet godina.

Stanovništvo Mozambika
Polovina stanovništva živu u provincijama Zambezi i Nampula. Dominantna etnička grupa je narod Makua kojih ima 4 miliona. Oni žive na severu zemlje. Narodi Sena i Šona žive u dolini reke Zambezi, a narod Šangan je najbrojniji na jugu zemlje. U zemlji živi i mali broj Evropljana, uglavnom Portugalaca. Duge manjine su Indusi i Pakistanci.
Search