Malta


Malta zastava Malta država u Sredozemnom moru
Malta je mala država u Sredozemnom moru, južno od Sicilije. To je ostrvo koje se prostire na 316 km² na kom živi 402.668 stanovnika. Glavni grad je La Valeta.

Malta je arhipelag u Sredozemnom moru
Republika Malta je ostrvska nacija koju čini arhipelag u srednjem Mediteranu. Geofizički ona je i deo Afrike. Nalazi se istočno od Tunisa i severno od Libije. Malteški jezik je blizak Arapskom jeziku. Malta je naseljena pre 5200 godina. 736 godine pre nove ere osvojili su je Grci koji su joj dali današnje ime. Danas Malta je republika i parlamentarna demokratija. Parlamentarni izbori su svakih pet godina, a partija koja pobedi formira vladu.

Reljef Malte
Malta je arhipelag u srednjem Mediteranu. Nalazi se nakih 93 km južno od Sicilije i od nje je odvaja Malteški kanal. Samo tri najveća ostrva Malta, Goco i Komino su naseljena. Brojni zalivi duž obale omogućavaju lako pristajanje i pogodni su za luke. Unutrašnjost zemlje karakterišu niska brda sa terasastim poljima. Lokalna klima je mediteranska sa kratkom i kišnom zimom i dugim i toplim letom. Postoje samo dva godišna doba, što čini ostrvo atraktivnim za turiste. Snabdevanje vodom predstavlja problem leti.

Privreda Malte
Izgradnja Sueckog kanala je izuzetno povoljno uticala na privredu Malte, jer se ona nalazi na putu brodova koji plove Sredozemnim morem za Aziji. Danas najvažniji resurs Malte predstavlja krečnjak. Malta zadovoljava samo 20% potreba za hranom, a ostatak uvozi. Ekonomija zavisi od spoljne trgovine i turizma, koji je najvažnija privredna grana.

Jezici koji se govore na Malti
Oficielni jezici na Malti su engleski i maltešanski. Italijanski se takođe dosta govori.
Search