Malezija


Malezija zastava Malezija je država u jugoistočnoj Aziji
Malezija je država u jugoistočnoj Aziji na obali Južnokineskog mora. Sastoji se od dva dela: zapadne Malezije koja zauzima južni deo Malajskog poluostrva i graniči se na severu sa Tajlandom, a na jugu je mostom povezana sa Singapurom i Istočne Malezije koja obuhvata severozapadni deo ostrva Borneo i graniči se sa Brunejom i Indonezijom.

Reljef Malezije
Oba dela zemlje imaju sličan reljef: niski priobalni pojas, često močvaran, koji prelazi u unutrašnjosti u šumovita brda i planine, od kojih je najviša Kinabalu (4.101 m nadmorske visine) na severu Bornea. Klima je ekvatorijalna na jugu i monsunska na severu.

Površina i stanovništvo Malezije
Glavni grad je Kuala Lumpur. Površina iznosi 329.750 km², a broj stanovnika je 25.720.000. Najbrojnija etnička grupa su Malajci koji su muslimani po veroispovesti. Zajedno sa domorodačkim narodima Istočne Malezije čine većinu stanovništva. Slede Kinezi kojih ima oko 25% i koji još uvek imaju značajnu ulogu u životu zemlje. Indijaca ima oko 7%.

Privreda Malezije
U posljednja tri decenije Malezija je doživela ekonomski procvat zahvaljući velikim stranim ulaganjima i nalazištima nafte. Danas spada u grupu srednje razvijenih država.
Search