Letonija


Letonija zastava Letonija je država na severu Evrope
Letonija je pribaltička evropska država. Graniči se sa Estonijom na severu, Rusijom na istoku, Litvanijom i Belorusijom na jugu. Na zapadu izlazi na Baltičko more. Letonija ima površinu od 64.589 km² i 2.385.231 stanovnika. Letonci su na ove prostore došli još pre nove ere. Već u dvanaestom veku su organizovali prvu državi, ali samostalnost stiču tek posle II svetskog rata.

Geografski položaj Letonije
Letonija ima povoljan geografski položaj, smeštena između ostale dve baltičke države predstavlja raskrsnicu puteva između juga i severa i od Baltika prema istoku. Na zapadu, Letonija izlazi na Baltičko more koje ima jako bitnu ulogu za privredu i ekonomiju čitave države. Obala je slabo razuđena. Na severozapadu se nalazi Riški zaliv koji je ime dobio po glavnom gradu države.

Reljef i klima Letonije
Ovo je pretežno ravničarska zemlja, te je reljef uglavnom jednoličan. Idući prema istoku, teren se malo uzdiže. Najviši vrh Letonije je Gaizinkalas visok svega 312 m. Latvija ima mnogo jezera ? oko 3000. Većinom su ledenjačka, a najviše ih je na jugoistoku i u priobalnoj nizini. Najveća reka je Zapadna Dvina koja teže sa Valdajske uzvisine, istog uzvišenja u Rusiji sa kojega teku i Volga i Dnjepar.

Gravni i drugi gradovi Letonije
Najveći grad je Riga, koji je ujedno i glavni grad države. Još neki važniji gradovi su Lijepaja poznata po mnogim obilježjima. U njoj se nalazi najveće baltičko brodogradilište, pa se ovaj grad često naziva i Letonskim Liverpulom. Letonija je poznata i po svojoj muzičkoj tradiciji i koncertima. Na klimu Latvije utiče više faktora; reljef, geografski položaj, otvorenost prema moru i dr. Zime su hladne, a leta umereno topla. Prosečna godišnja temperatura izosi 26ºC.

Etnička struktura Letonije
Najbrojnije stanovništvo čine Letonci 58%. Značajnu ulogu imaju i Rusi, njih ima 30%. Letonski jezik spada u grupu baltičkih jezika i službeni je jezik u Letoniji.
Search