Lesoto


Lesoto zastava Lesoto država u Južnoj Africi
Lesoto je država u južnoj Africi u potpunosti okružena teritorijom Južnoafričke Republike. Članica je Komovelta. Površina ove male države je 30 hiljada km², a u njoj živi 2 miliona stanovnika. Glavni grad je Maseru.

Lesoto je bio Britanski protektorat
Od 1868. do 1966. godine područje Lesota, tada zvanog Basutoland, bilo je britanski protektorat izdvojen od okolne teritorije Južnoafričke Republike. Posle sticanja nezavisnosti ponovno je uspostavljena tradicionalna monarhija. Nakon duge jednopartijske, a zatim i vojne vladavine prvi slobodni izbori održani su 1993. godine. U devedestima se ekonomska situacija u zemlji pogoršala, pa su protesti nakon izbora 1998. godine prerasli u široke nemire praćene pljačkom i uništavanjem poslovne četvrti glavnog grada, koji su zaustavljeni tek intervencijom snaga JAR i Bocvane. Od tada se stanje u zemlji smirilo, a ekonomski oporavak ubrzan je nakon dobijanja ekonomske pomoći SAD-a namenjenih siromašnim afričkim zemljama.

Privreda Lesoto
Ekonomija ove države mnogo zavisi od susedne Južnoafričke Republike gde je zaposlen veliki deo muškaraca. Značaj industrije u privredi raste, a poljoprivredna proizvodnja pada. BDP za 2004. procenjen je na 3.200 USD po stanovniku. Infekcija virusom HIV je među najvišima u svetu. Virusom je zaraženo oko 29% stanovništva.
Search