Kuba


Kuba zastava Kuba država u Karipskom moru
Republika Kuba obuhvata arhipelag u severnim Karibima, koji se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlanskog okeana. Severno od Kube se nalaze SAD i Bahami, na zapadu Meksiko, na jugu Kajmanska ostrva i Jamajka, a na jugoistoku Haiti.

Kuba je bila Španska kolonija
Kuba i njeno indijansko stanovništvo su okupirani od strane Španaca u XVI veku. Borba za nezavisnost kolonije je počela 1868. i nastavila je tokom XIX veka do Špansko-američkog rata 1898. godine. SAD su okupirale ostrvo i držale ga do nezavisnosti 1902. godine, a i nakon toga su imale najveći uticaj na ostrvu preko diktatora koje su postavljale.

Kastrov pokret preuzima vlast na Kubi 1959. godine
Ernesto Če Gevara, Fidel Kastro, Raul Kastro i njihova pobunjenička armija su se suprostavile diktatoru Batisti. Kastrov 'Pokret 26. jul' je preuzeo vlast na Kubi 1959. godine. Nova vlada, vođena Komunističkom partijom Kube, je započela reforme kakve je Kastro i obećao. Kuba postaje komunistička država i još više poda u nemilost SAD za vreme hladnog rata. Amerikanci su proglasili trgovinski embargo protiv Kube, koji se odnosi na izvoz sve robe (osim lekova i hrane) na Kubu. Najveći broj putovanja Amerikanaca na Kubu je zabranjen.

Ppomoć od Sovjetskog Saveza
Nekoliko narednih decenija Kuba je dobijala značajnu pomoć Sovjetskog Saveza, najviše preko razmene šećera za naftu koju je Kuba dalje plasirala na svetsko tržište. Kubanska privreda se danas sastoji od tri najvažnija dela: poljoprivrede (duvan, šećer, limun), rudarstva (nikl) i turizma..


Reljef i klima na Kubi
Kubanska država zauzima najveće ostrvo na Karibima Kubu, koje je šesnaesto po veličini u svetu. Pored samog ostrva obuhvata i mnoga okolna ostrvca. Ostrvao je najvećim delom u ravnici, sa brdima i planinama u jugoistočnom delu i najvišim vrhom Piko Real de Turkino na 2,005 m. Klima je tropska. Sušna sezona je od novembra do aprila, a kišna od maja do oktobra.

Glavni grad i drugi veći gradovi na Kubi
Havana je glavni i ujedno i najveći grad na Kubi. Drugi veći gradovi su Santjago de Kuba i Kamagvej. Melezi čine 51% stanovništva, belci 37%, crnci 11%, kinezi 1%. Kuba je multirasno društvo. Najveća organizovana religija je katoličanstvo. Santerija je religija koja je mešavina starih afričkih religija i katoličanstva, i široko je rasprostranjena na Kubi. Zvanično, Kuba je ateistička država.
Search