Komori


Komori zastava Komori su ostrvska država u Južnoj Americi
Komori su mala ostrvska država u južnoj Africi u Indijskom okeanu. Nalaze se u Mozambičkom kanalu između ostrva Madagaskara i afričkog kopna. Najbliže države su mu Madagaskar, Mozambik, Tanzanija i Sejšeli. Sastoje se od tri veća vulkanska ostrva : Njazidja (Grande Comore, 1.148 km²), Nzvani (Anjouan, 425 km²) i Mvali (Mohšli, 290 km²) i nekoliko manjih. Obličnji ostrvo Majaote, na kojeg Komori polažu pravo, je francuska kolonija. Površina ove male države iznosi 2 hiljade km², a u njoj živi 0,5 miliona stanovnika. Glavni grad je Moroni.

Osamostaljivanje Komorija
Od osamostaljenja Komori su izrazito politički nestabilni, sa čak 19 državnih udara ili pokušaja udara. 1997. godine ostrva Anjouan i Moheli proglasili su nezavisnost na što je vlada odgovorila neuspelim pokušajem oružanog zauzimanja ostrva. Secesionistička kriza razređena je 2001. prihvatanjem novog ustava koji daje široku autonomiju pojedinim ostrvima, uključujući i pravo na biranje vlastitog predsednika. Do 2002. godine Komori su zvanično bili poznati kao Islamska Federalna Republika Komori. Od 1993. godine Komori su deo Arapske lige.

Komori su raskrsnica puteva i civilizacija
Komori si bili raskrsnica puteva i mesto ukrštanja različitih civilizacija. Ovde postoje tri oficijelna jezika: arapski, komori i francuski jezik. Najveći deo stanovništva je arapskog porekla i pripada muslimanskoj veroispovesti, sunitima. Jedan mali deo stanovništva su katolici.

Komori su siromašna država
Komori se ubrajaju među najsiromašnije zemlje sveta. Privreda ove zemlje se zasniva na poljopivredi, ribarstvu i stranoj pomoći i doznakama radnika iz inostranstva. BDP je u 2002. bio 700 USD po stanovniku.
Search