Posetite Stokholm - vodič, podaci i atrakcije


stokholm grad Tražite vodič za Stokholm sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Stokholm - glavni grad Švedske
Glavni grad Švedske, Stokholm, poznat je i pod imenom ?Severna Venecija''. On je kulturni, ekonomski i industrijski centar Švedske. Srce grada je izgrađeno na 13 malih ostrva na mestu gde se jezero Malaren uliva u Baltičko more. Ostrva obavijaju rečni kanali. Čamci igraju ulogu gradskih taksija i autobusa. Ostaci srednjevekovnih dana su opstali na tri malena ostrva, koja se zovu jednim imenom Stari Grad. Ostrva su tesno povezana i čine ,,Grad izmedju mostova''.

Stokholm - nastanak grada
Tu je Birger Jarl osnovao grad u XIII veku. Kamene tvrdjave na ostrvu štitile su ondašnja naselja od gusara. Severno od Starog Grada je Normalm, moderna poslovna i pozorišna oblast kao i Ostermalm, rezidencijalni deo grada. Sodermalm, zanatski centar, je u južnom delu grada, preko mosta koji vodi iz Starog Grada. Gradska skupština i veći deo kancelarija gradske vlade su na Kungsholmenu, velikom ostrvu zapadno od Normalma.

Stokholm grad og granita
Stokholm je grad širokih ulica i zgrada izgradjenih od belog granita, cigli ili kamena i to u jednostavnom stilu, što gradu daje izgled čistoće i mira. Ovaj stil u arhitekturi, poznat kao Švedska moderna, je razvijen u XX veku. Švedski graditelji su odbacili tradicionalne stilove i okrenuli se jednostavnom dizajnu. Najslavnija gradjevina je pravougaona zgrada Opštine izgradjena od cigala boje vina. Nekada je Stokholm bio grad drvenih kuća jer se oko grada nalaze velike šume. Nakon šest požara u XVIII veku, Stokholm, što na Švedskom znači ,,Ostrvo od drva'' je ponovo izgradjen i to sav od granita.

Stokholm vodeći industrijski centar u Švedskoj
Kao grad, Stokholm se prvi put pominje 1252. godine. Rastao je brzo kao rezultat trgovačkog sporazuma sa nemačkim gradom Lubekom. Nakon nekoliko godina konflikta sa Dancima, grad oslobadja Gustav I Vasa 1523. i tada postaje prestonica Švedske. Vodeći je industrijski grad u kome su razvijene metalna i mašinska industrija, papir i štampanje, proizvodnja hrane i hemijska industrija. Luka je druga po veličini u Švedskoj, odmah posle Geteborga. Gradski saobraćaj se odvija autobusima i razgranatim sistemom podzemne železnice. Saobraćaj sa susednim oblastima se uglavnom obavlja vozovima i postoje brojne železničke linije do ostalih velikih gradova. Medjunarodni aerodrom je na severu grada.

Stokholm sedište Nobelove Fondacije
Stokholm je najveći obrazovni centar u Švedskoj kao i sedište mnogih naučnih društava, kao što je Nobelova Fondacija, koja dodeljuje Nobelove nagrade širom sveta svake godine. Kraljevski akademci daju instrukcije u muzici, slikarstvu, arhitekturi i nauci. Kulturne institucije uključuju Kraljevsko Pozorište (Operu), Koncertnu Asocijaciju (Stokholmski Filharmonijski Orkestar) i Kraljevsko Dramsko Pozorište.

Građevine i spomenici kulture koje treba posetiti u Stokholmu
Od gradjevina se izdvajaju Kraljevska palata, Crkva Svetog Nikole iz XIII veka, Gradski muzej na otvorenom i zdanje Parlamenta. Stokholm je na manje od 800 km udaljen od Severnog pola, ali topli vetrovi Golfske struje zagrevaju vodu. Parkovi imaju klizališta i strme staze za skijanje. Grad ima blizu 800.000 stanovnika. Photo: oke
Search