Posetite Ljubljanu - vodič, podaci i atrakcije


Tražite vodič za Ljubljanu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Kada je nastala Ljubljana
U rimsko doba na mestu današnje Ljubljane bio je rimski grad Emona, osnovan u I veku pre nove ere. 400. godine nove ere osvajaju ga Vizigoti, a u V veku ga potpuno uništavaju Huni. Kasnije, postepeno Sloveni naseljavaju ovaj region i ostatke Emone, koju nazivaju Luvigana. Od tada su kroz ovaj grad prošli i držali ga pod svojom vlašću: Franci, Hasburgovci, Austrijanci, Nemci i Francuzi. Sam naziv Ljubljana pominje se 1144. godine, da bi već 1320. godine postao značajan grad u regionu i važna raskrsnica puteva.

Ljubljana - glavni grad Slovenije
Ljubljana leži na reci Ljubljanici, ima oko 300.000 stanovnika i glavni je grad Slovenije. Nagli rast industralizacije, koji je požeo još 1945. godine, uticao je na razvoj i urbanističku rekonstrukciju Ljubljane, a sa ovim je i broj stanovnika naglo je rastao. Ljubljana je danas moderan i razvijen grad sa oko 80 industrijskih preduzeća i sa velikim brojem neprivrednih institucija. Osim što je glavni grad, Ljubljana je političko, ekonomsko i kulturno središte Slovenije.

šta posetiti u Ljubljani?
Istorijska zdanja ovog grada potiču iz perioda od XVII do XIX veka. Zmaj, amblem Ljubljane, može se videti na mnogim mestima u starom delu ovog grada. Tri mosta na Trgu Prešern su poseban deo ljubljanskog šarma. Prvi kameni most sagradjen je 1842. godine, a druga dva sagradio je arhitekta Joze Plešnik 1931. Na ovoj reci se nalazi i veliki broj malih mostova. Govoreći o gradjevinama Ljubljane ne možemo a da ne spomenemo i baroknu franjevačku crkvu iz XVIII veka. Tu je i Ljubljanski zamak iz XII veka. Njegova posebnost je to što je jedina gradjevina u starom delu grada, koja je gotovo bez oštećenja prošla veliki zemljotres 1895. godine, koji je gotovo uništio tadašnju Ljubljanu. Posle Prvog svetskog rata, Ljubljana je ušla u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije nazvana Kraljevina Jugoslavija. Ljubljana je u Drugom svetskom ratu nazivana Laibach, od strane nemačkih okupatora. Danas postoji popularna slovenačka rok grupa koja se naziva ovim imenom. Posle Drugog svetskog rata Ljubljana je bila glavni grad republike Slovenije u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. 1991. godine Slovenija postaje nezavisna država, a Ljubljana njena prestonica.

Bogata ponuda muzeja, galerija, opere i pozorišta u Ljubljani
Za relativno mali grad kakav je Ljubljana, kulturna ponuda je veoma bogata. Muzeji, galerije, pozorišta, opera, medjunarodni muzički i pozorišni festivali nude bogat kulturno zabavni program u gradu. Kultura u Ljubljani ima dugu tradiciju. Slovenačka filharmonija je osnovana u vreme hasburškog carstva i jedna je od najstarijih i najambicioznijih u Evropi. Univerzitet u Ljubljani je jedan od najstarijih na Balkanu (osnovan je 1595. godine). Danas je ovaj grad u sve većoj meri posvećen turizmu. Veliki broj turista prolazi svake godine kroz ovaj grad i ovu malu zemlju.
photo: Gnu Free Documentation LicenceSearch