Posetite London - vodič, podaci i atrakcije


Tražite vodič za London sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

London - prestonica Ujedinjenog Kraljevstva
London, grad na obalama reke Temze, prestonica i najveći grad Ujedinjenog Kraljevstva, u jugoistočnoj Engleskoj, sa oko 7.500.000 stanovnika. Grad je politički, finansijski, industrijski i kulturni centar zemlje. London je administrativni entitet sa gradonačelnikom i gradskom skupštinom. Grad je ranije bio metropolska grofovija Veliki London, koja je osnovana 1965. godine. Obuhvata površinu od 1.706 kilometara kvadratnih i sastavljen od dve regije: Unutrašnji London koji obuhvata 13 okruga i Spoljašnji London sa 20 okruga.

Ko je osnovao London?
Rimljani su ga osnovali u I veku, kao Londonijum, a u VI veku prešao je u ruke Saksonaca. Danci su srušili gradska utvrdjenja 865. godine kada su napali Englesku, ali su ona kasnije i obnovljena. Vilijam I Osvajač osnovao je centralno uporište tvrdjave poznato kao Tower. Normanski kraljevi su izabrali Vestminster za sedište svoje vlade, Edvard Ispovednik sagradio je crkvu pod imenom Vestminsterska opatija. Ovo su danas najveće turističke atrakcije grada.

Nesreće koje su pogodile London
London je bio pogodjen crnom smrću 1348. godine, kao najveći evropski grad severno od Alpa. Osnivanjem britanske prekomorske imperije, u XVI veku znatno se razvila trgovina u gradu. U Londonu je kuga od 1664. i 1665. godine, usmrtila 70.000 ljudi, a 1666. godine veliki londonski požar uništio je pet šestina grada. Centar svetske trgovine bio je od kasnog XVII veka do 1914. godine, a 1890. godine otvorena je prva električna podzemna železnica. U Drugom svetskom ratu teško je oštećen u nemačkom bombardovanju tokom bitke za Britaniju, ali je i brzo obnovljen u posleratnom periodu.

šta posetiti u Londonu?
Od Londonskih znamenitosti poznate su još i Bakingemska palata, Tejt Galerija, Nacionalna Galerija, Britanski muzej i Viktorija, London Eye, Tower most, Trafalgar skver, Statua Erosa i Albert Muzej. Na Trafalgar skveru se nalazi spomenik Viscount Horatio Nelson, komandantu Britanaca u bitci na Trafalgaru. Sa London Eye-a možete videti gotovo ceo London, jer se u jednom trenutku nalazite na visini od 136 metara u staklenoj kapsuli. čuveni most Tower, koji se podiže kada prolaze brodovi je takodje mesto koje okuplja ogroman broj ljudi. Canary Wharf je poslovni centar Londona. U njemu se nalaze ogromne, moderne poslovne zgrade i sedišta najvećih svetskih banaka i kompanija. Canary Wharf Tower je najviša zgrada ovog grada i celog ostrva. Simboli grada su takodje policajci sa karakterističnim kapama, double decker autobusi, crni klasični taksiji i karakteristične crvene telefonske govornice.

London je turistički centar sveta
2005. godine London je bio na udaru terorista, koji su izazvali 4 eksplozije u podzemnoj železnici i 1 u gradskom autobusu. Bilans žrtava je bio oko 70. Ovo je definitivno jedan od najlepših svetskih gradova. Njega svake godine poseti više od 10 miliona turista.
photo: Gnu LicenceSearch