Posetite Marsej - vodič, podaci i atrakcije


Tražite vodič za Marsej sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Marsej - najveća francuska luka
Grad Marsej je jedna od najvećih mediteranskih luka i drugi najveći grad u Francuskoj. Smešten je u Lionskom zalivu zapadno od francuske rivijere i ima oko 1.000.000 stanovnika. Tokom VII veka pre nove ere naselili su ga Grci. 49. godine pre nove ere, posle davanja podrške grada Pompeju u ratu protiv Julija Cezara, pripojili su ga svom carstvu Rimljani, koji su ga nazvali Masilija. Zajedno sa Rimskim carstvom Marsej je nazadovao kao grad, a oživeo kao trgovačka luka tokom ere Krstaških ratova. 1481. Godine potpao je pod francusku vlast.

Kuga je u XVIII veku prepolovila stanovništvo Marseja
1720. Godine kuga je pokosila polovinu stanovništva ovog grada. U XIX veku razvoj francuske kolonijalne imperije doprinosi i značaju grada, posle znatnih oštećenja tokom Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Veliku štetu je grad pretrpeo i tokom nemačke okupacije u II Svetskom ratu. Ovo je danas jedan od najrazvijenijih gradova Evrope. U njemu je posebno razvijena teška metalurška industrija, prerada nafte, hemijska industrija i brodogradnja. Manji značaj imaju prehrambena i farmaceutska industrija.

Šta treba obići u Marseju?
Iako je jedan od najstarijih gradova u Francuskoj, ovaj grad ne obiluje istorijskim spomenicima. Od istorijskih zdanja, posebnu pažnju u ovom gradu privlači nekoliko srednjevekovnih tvrdjava, gradska katedrala Notre Dam i statua Deve Marije. Kulturni život grada čini nekoliko pozorišta, galerija i tri muzeja. U gradu se nalaze dva univerziteta. Populaciju ovog grada čine različite kulture. Veliki broj doseljenika iz Italije, Španije i severne Afrike je učinio ovaj grad multikulturnim u svakom pogledu.
photo: Jaako Sakari, Gnu licenciSearch