Posetite Rejkjavik - vodič, podaci i atrakcije


Rejkjavik panorama Tražite vodič za Rejkajavik sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Rejkjavik - glavni grad Islanda
U jugozapadnom delu ostrva Island, na obali Atlantskog okeana, nalazi se Rejkjavik, glavni grad ove zemlje. On je glavna luka i ribarska baza Islanda. Ima oko 120.000 stanovnika. Nalazi se na 126 metara nadmorske visine. Daleke 874. godine, na njegovom tlu su prvi boravili Vikinzi. Od tada grad počinje polako da se razvija i sve više postaje od velike važnosti i značaja za Island. Godine 1786. dobija status grada.

Šta treba znati o istoriji ovog grada?
Glavni grad Islanda, kao nezavisne republike postaje od 1918. godine. U II svetskom ratu Rejkjavij je bio američka i britanska vojno-pomorska i vazduhoplovna baza. Rejkjavik je centar ribolova, prerade i trgovine ribom. Razvijene su mnoge industrijske grane od kojih su najunosnije i najrazvijenije brodogradnja, metalna, tekstilna, kožna, prehrambena i hemijska industrija. Veliki ekonomski centar grad postaje u XX veku.

Šta treba posetiti u Rejkjaviku?
Rejkjavik je moderan grad, sa mnogim zanimljivim gradjevinama, Univerzitetom osnovanim 1911. godine, medjunarodnim aerodromom Keflavik, pomorskom školom, naučnim ustanovama, pozorištima, muzejima, katoličkom i luteranskom katedralom. Za toplifikaciju grada koriste se vreli geotermalni izvori u okolini. Stanovništvo je pretežno luteranske veroispovesti.
photo:jenifet boyer



Search