Posetite Tiranu - vodič, podaci i atrakcije


skoplje ulica Tražite vodič za Tiranu sa osnovnim podacima i atrakcijama?

Tirana - glavni grad Albanije
Na pravom ste mestu. U središnjem delu Albanije na reci Išmi sa oko 250.000 stanovnika, na nadmorskoj visini od 89 metar, nalazi se Tirana glavni grad, ekonomsko i kulturno središte Albanije.

Kada se u istoriji prvi put pominje Tirana
Prvi put se kao naselje pominje u XV veku, osvojili su ga Turci u XVII veku i od tada postepeno se urbanizuje. Turci su mu dali ime Teheran i to ime će zadržati narednih vekova. U XIX veku postaje poprište borbi izmedju skadarskih paša i lokalnih begova koji su nastojali sačuvati autonomiju. Godine 1920. postaje glavni grad Albanije i sedište državne uprave. Tu je 1926. godine potpisan pakt o prijateljstvu izmedju trupa Albanije i Italije.

Okupacija od strane fašističke Italije
Godine 1939. okupirale su ga trupe fašističke Italije. Na ilegalnoj konferenciji 1941. godine u Tirani, osnovana je komunistička partija Albanije. U toku Drugog svetskog rata jedan je od centara narodnooslobodilačke borbe Albanije. Tirana je oslobodjena 17. novembra 1944. godine. U njoj je 1946. godine proglašena Narodna Republika Albanija.

Tirana moderan grad
Pored starog orijentalnog dela podignut je moderni deo u kojem se uz upravne zgrade, nalazi Univerzitet osnovan 1957. godine, Prirodnoslovni muzej osnovan 1951. godine, Akademija nauka osnovana 1972. godine i Narodna Biblioteka osnovana 1922. godine, sa preko milion knjiga koje su komunisti konfiskovali iz privatnih biblioteka.

Skenderbegov trg u Tirani
Jedan od najlepših delova Tirane je centralni trg Skenderbeg. Razvijene su tekstilna, metalna, prehrambena i kožarska industrija. U bližoj okolini Tirane nalaze se bogati rudnici uglja. železnička pruga spaja ga sa lukom Drač i Jadranskim morem. Stanovništvo govori albanskim jezikom i pretežno je muslimanske veroispovesti. Tirana je jedan od najsiromašnijih evropskih prestonica danas. Photo: icarlz
Search