Posetite Moskvu - vodič, podaci i atrakcije


Moskva kremlj Tražite vodič za Moskvu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Moskva - prestonica Rusije
Smeštena u centralnom delu evropske Rusije, Moskva je prestonica ove velike zemlje. Skoro 70 godina je bila prestonica Sovjetskog Saveza. Moskva leži na obalama istoimene reke, koja luta gradom formirajući veliki prsten kada dodje jugozapadno od gradskog centra. Odatle ponovo teže prema severu i prelazi zidine Kremlja. Kremlj, lociran visoko na obali reke, čini srž grada. Istočno od Kremlja u Moskvu dolazi reka Jauza. Preko obe reke se prostiru brojni mostovi. Visoka južna obala jugozapadnog prstena Moskve formira Lenjinovo brdo, koje je visoko 120 metara.

Šta treba posetiti u Moskvi?
Moskva ima mnoge istorijske znamenitosti, kao što su Kremlj, Crveni trg, Katedrala Svetog Basila iz XVI veka, Lenjinov Mauzolej,... Na Lenjinovom brdu se nalaze mnoge strane ambasade kao i ogromna zgrada Moskovskog državnog Univerziteta.

Katedrala Svetog Basila je najpopularniji turistički simbol Moskve. Sagradjena je 1555. godine po naredbi Ivana Groznog u čast jedne njegove ratne pobede, a današnje ime je dobila po monahu koji se borio protiv Ivana IV i koji je spaljen u kapeli ove katedrale. Moskva ima mnogo parkova. Centralni Gorki Park kulture, koji je smešten na obali Moskve je najveći. Izložba ekonomskih dostignuća i prostrani Park Sokolniki i botanička bašta se nalaze u predgradjima na severu. U blizini je i obelisk (spomenik uzan kao igla), koji je posvećen istraživanju svemira i Televizijski toranj, najuža gradjevina u Rusiji.

Moskva poseduje mnogobrojana pozorišta, galerije, muzeje i koncertne dvorane
Grad poseduje mnoge kulturne atrakcije. Ima više od 30 velikih pozorišta i koncertnih dvorana, uključujući Boljšoj Teatar, Operu i Balet kao i pozorišta Stanislavski, Variete, Dubrovka i Dečiji muzički teatar. Muzičari sviraju u dvorani Čajkovski, na Muzičkom konzervatorijumu i u dvorani Zgrade trgovačkog saveza. Postoji i veliki broj galerija i muzeja, poput Tretjakovske Galerije, Puškinovog muzeja fine umetnosti, Muzeja orijentalne umetnosti, Muzeja folklora, Muzeja literature i Istorijskog muzeja.

Kako putovati kroz Moskvu?
Moskovski metro je sagradjen 1935. godine. Podzemne pruge su duge blizu 100 kilometara i postoji oko 60 stanica. U gradu se nalaze i dva medjunarodna aerodroma - Šeremetjevo i Unukovo.

Šta treba znati o istoriji ovog grada?
U regionu Moskve nadjeni su tragovi neolitskih naseobina iz perioda od 3000. ? 2000. godina pre nove ere. Naseobime Slovena potiču iz VI veka. Ona se se prvi put spominje kao naselje u letopisu iz 1147. godine. Knez Dolgoruki Jurije, izgradio je 1156. od drveta uredjenje Kremlj oko kojeg se širilo naselje. Moskva je nastala od tog malog utvrdjenja. Kroz vekove je grad pretrpeo brojne napade invazionih trupa. Prestonica Rusije je bio do l712. kada tu ulogu preuzima Sankt Petersburg. Godine 1812. Napoleonove trupe okupiraju Moskvu i dolazi do velikog požara. Tada je izgorelo tri četvrtine zgrada u Moskvi. Ovi su dogadjaji usporili rast i razvoj Moskve. Ulogu prestonice je povratila tek ruskom revolucijom. Godine 1918. Lenjin, vodja revolucije, je naredio vladi da se vrati u Moskvu. Do 1916.godine postaje najveći grad u zemlji, sa 2 miliona stanovnika. Tridesetih godina je Jozef Staljin napravio veliki plan za grad, ali on nikada nije u potpunosti ostvaren. Moskva je pretrpela samo manja oštećenja u II Svetskom ratu iako su se nemačke trupe zaustavile na samo nekoliko kilometara od grada. U drugoj polovini XX veka grad je u velikoj meri porastao. Kada se raspao Sovjetski savez 1991. Moskva je ostala prestonica nove nezavisne Rusije.

Moskva se danas prostire na blizu 900 kvadratnih kilometara. Zime u Moskvi su izuzetno hladne i temperature padaju do -40 stepeni Celzijusa, a leti se podižu do 30 stepeni Celzijusa. U Moskvi živi oko 9.000.000. ljudi.
photo: Dmytri AzovtsevSearch