Posetite Rigu - vodič, podaci i atrakcije


Riga u suton Tražite vodič za Rigu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Riga - glavni grad Letonije
Riga je glavni grad Letonije, zemlje na severoistoku Evrope. Smešten je na obalama reke Zapadna Dvina, 15 km udaljen od njenog ušća u Rički zaliv, koji je rukavac Baltičkog mora. Ova reka, pa i sam grad, je kanalima povezana sa rekama Dnjepar i Volga.

Istorija Rige
Biskup Albert I od Livonije je grad osnovao 1201.godine, dve godine nakon što se na ušću Dvine iskrcao sa 23 broda prepunih krstaških ratnika. Načinio je Rigu sedištem svoje biskupije, a 1253. postaje nadbiskupija. Godine 1201. je osnovao Bratstvo Mačeva, koje 1237. postaje ogranak Tevtoskih Vitezova. Grad postaje jedan od najvažnijih trgovačkih centara na Baltiku. Njene episkopalne privilegije joj omogućavaju da bude nezavisna, ali raspuštanjem Tevtonskih vitezova l561. godine okolna teritorija pada pod vlast Poljske. Sama Riga pada u ruke Poljaka 1581. godine. 1621. godine Gustav II Adolf od Švedske zarobljuje grad, ali i Poljaci i Švedjani priznaju Rigi autonomiju vlasti.

Istorija grada od Ruskog preuzimanja 1709. godine
Godine 1709. Rusi zauzimaju Rigu i Švedjani im formalno ustupaju grad. Do 1914. Riga je bio treći grad po veličini u Rusiji. Godine 1918. postaje glavni grad nezavisne Letonije, sve do ruske okupacije i prisjedinjenja Sovjetskom Savezu 1940. godine. Zajedno sa drugim delovima Letonije, Riga je stradala od Sovjetskih deportacija i hiljade gradjana je pogubljeno.

Riga pod nemačkom okupacijom
Od 1941. do 1944. grad je bio pod Nemačkom okupacijom i pretrpeo je teška oštećenja, naročito u starom delu grada. Uništeni su srednjevekovna crkva Svetog Petra i sedište Bratstva Mačeva. Sovjetske deportacije su nastavljene i nakon rata. Ruski imigranti su popunili vakuum, koji je nastao premeštanjem Latvijaca kao i niskom stopom nataliteta. Letonija je 1991.godine povratila svoju nezavisnost.

Šta treba poseriti u glavnom gradu Letonije?
Riga je zadržala atmosferu srednjevekovnog Nemačkog grada. Najznačajniji istorijski spomenici su: Katedrala Doma, izgradjena 1215. i Tvrdjava. Riga ima osam pozorišta, Muzički konzervatorijum, Akademiju nauka i Univerzitet, Latvijski etnografski muzej na otvorenom, Politehnički institut,... Glavne grane industrije su brodogradnja, proizvodnja elektronske opreme, dizel mašina, stakla, tekstila, tramvaja, hrane, kao i hemijska industrija. Grad donosi više od polovine ukupnog Letonskog dohotka.Riga ima blizu 800.000 stanovnika.
photo:ricardo libretoSearch