Posetite Viljnus - vodič, podaci i atrakcije


Viljnus grad Tražite vodič za Viljnus sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Viljnus glavni grad Litvanije
Glavni grad Litvanije je Viljnus, osnovan je u X veku, a postao je prestonica tadašnjeg poglavarstva Litvanije 1323. godine. Danas ima oko 580.000 stanovnika. Tevtonski vitezovi su ga uništili 1377. godine, ali je ponovo sagradjen. Ujedinjenjem Poljske i Litvanije 1569. godine, ovo je postao jedan od najvažnijih gradova unije. Tada u njega značajno prodire i jevrejska kultura. Pod Ruskom vlašću bio je od 1795. godine i tako je nekoliko vekova bio centar jevrejskog učenja.

Vuljnus u toku velikih svetskih ratova
U Prvom i Drugom svetskom ratu okupirali su ga Nemci. Grad je tada pretrpeo ogromna oštećenja, a u Drugom svetskom ratu i desetkovanje jevrejskog stanovništva je takodje posledica nemačke okupacije u ovim svetskim ratovima. Okupacija od strane Nemaca od 1915. do 1918. i od 1941. do 1944. godine je ostavila velike posledice na ovaj grad. Od 1920. do 1939. godine grad je pripadao Poljskoj. Godine 1939. osvojile su ga sovjetske trupe i vratile ga Litvaniji, koju su Sovjeti kasnije pripojili bivšem SSSR-u 1940. godine. Viljnus je postao glavni grad 1991. godine, nove nezavisne države Litvanije.

Naučne institucije i istorijski spomenici u Viljnusu
U gradu se nalaze u velikom broju istorijske zgrade, baroknog, renesansnog i gotskog stila. Viljnus je i važan industrijski centar ove zemlje. Razvijena je drvna, elektronska, tekstilna i prehrambena industrija. Grad je bogat kulturno istorijskim spomenicima i naučnim institucijama. Državni Univerzitet, koji je osnovan kao Jezuitska akademija 1579. godine, je najstariji u zemlji. Stari deo grada karakterišu brojne ruševine dvoraca i crkava koji potiču iz perioda od XIV do XVII veka. To je danas glavna turistička atrakcija ovog grada.
photo:vojsylSearch