Posetite Veneciju - vodič, podaci i atrakcije


Venecija turisticke atrakcije Tražite vodič za Veneciju sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Venecija grad na vodi
Venecija se nalazi u severnoj Italiji i poznata je kao ?Kraljica Jadrana?. Grad je administrativno sedište provincije Veneto i ima oko 300.000 stanovnika. Grad je izgradjen na istoimenoj laguni, obuhvata oko 118 malih ostrva, 145 laguna i dve kopnene industrijske opštine.

Kada je osnovana Venecija
Izbeglice koje su se sklanjale od invazije sa severa, u V veku osnovale su naselja, gradeći ih isključivo na ostrvima. Zvanično, grad je osnovan 452. godine. Do X veka Venecija je bila vazal Vizantijskog carstva, koje je obuhvatalo Krit, Eubeju, Jonska ostrva, Kiklade i uporišta u Moreji i Epiru.Venecija je porazila Djenovu 1381. godine i to posle stogodišnjih borbi za prevlast nad trgovačkim putevima u Levantu i istočnom Sredozemlju.

Venecija kao velika italijanska država
U XV veku posle zauzimanja i susedne oblasti Venecijanska republika postaje velika italijanska država. U ratu sa Otomanima, postepeno je gubila svoje oblasti, pošto je povremeno sa njima ratovala u periodu XV-XVIII veka, tako da je svoj poslednji posed u Egeju predala 1715. godine. Godine 1797. teritorija je ustupljena Austriji, kada se republika raspala, a 1805. godine uključena je u Napoleonovu kraljevinu, pa ponovo 1815. godine vraćena Austriji. Pobunom protiv Austrije (1848-49) grad je dobio nezavisnost, ali je i izgubio već sledeće godine. Nakon takozvanog Sedmonedeljnog rata, Venecija je vraćena konačno Italiji 1866. godine.

Venecija u II svetskom ratu
U Drugom svetskom ratu Venecija je pretrpela manja oštećenja, ali je izlivanjem njenih brojnih kanala 1966. godine, pretrpela ozbiljna oštećenja. Porast nivoa vode u lagunama doveo je do poplave temelja grada u osnovi i tako otežao očuvanje njegovih arhitektura, koja su nastala ukrštanjem italijanskog, arapskog, vizantijskog i renesansnog stila. U gradu se nalazi oko 450 palata i kuća koje su od velike istorijske važnosti. Zbog toga je stari deo Venecije pod zaštitom UNESCO-a.

Bazilika Svetog Marka u Veneciji
U Veneciji od gradskih simbola posebno se izdvaja bazilika Svetog Marka na istoimenom centralnom trgu grada., izmedju 400 mostova, koliko ih ima, izdvaja se Most uzdaha, izgradjen oko 800. godine. Palata vladara (Palazzo Ducale) je takodje simbol Venecije. Ona je počela da se grandi 1340. godine, a u narednih par decenija je postepeno završavana. U njoj je nekada bila rezidencija lidera Venecije, koji su bili izabrani na izborima.

Venecija grad na kanalima
Grand kanal dug oko 3 kilometra deli Veneciju na dva gotovo identična dela. Zanimljivo je da u starom delu Venecije nije dozvoljen prevoz motornim vozilima. Nekada je uobičajena vrsta prevoza bila gondolama (specifičnim malim čamcima). Danas gondole koriste uglavnom samo turisti u ovom gradu i to baš po Grand kanalu iz kog se može videti većina simbola ovog grada.

Etnička struktura stanovništva u Veneciji
Stanovništvo se uglavnom bavi turizmom i sličnim granama, mada grad ima veoma značajnu ulogu i trgovini u privrednom sistemu provincije Veneto. Na primer, venecijansko staklo je jedno od najpoznatijih i najkvalitetnijih u svetu.
photo:skyguy414Search