Posetite Minhen - vodič, podaci i atrakcije


minken panorama Tražite vodič za Minhen sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Mihen - glavni grad Bavarske
Glavni grad nemačke pokrajine Bavarske je Minhen, grad sa oko 1.700.000 stanovnika. Osnovan je 1158. godine i nalazi se na obali reke Izar. Osnovao ga je ?Lavlji Henri?, Vojvoda od Saksonije. Za vreme vladavine porodice Vitelsbah, koja je počela 1225. godine, grad je stekao status prestonice Bavarske. 1327. godine, grad je gotovo potpuno izgoreo u velikom požaru. Kasnije ga je obnovio Luj IV, rimski imperator.

Minhen kroz istoriju
Razvijao se kao grad muzičkog i pozorišnog centra u XIX veku. Posle Prvog svetskog rata postaje središte desničarskog političkog pokreta. Tu je 1923. godine Adolf Hitler pokušao da sruši bavarsku vladu i od tada Minhen bio najintezivnije poprište Nacističke partije.U ovom gradu je 1938. godine potpisan Minhenski sporazum. U Drugom svetskom ratu grad je bio bombardovan od strane savezničkih snaga. Tokom razaranja su ipak sačuvane značajne srednjovekovne gradjevine, kao Minhenska katedrala i gradska većnica. 1972. godine su u ovom gradu održane letnje Olimpijske igre. Minhen je danas poznat industrijski, trgovački i kulturni, visokoškolski centar Nemačke. Poznat je po brojnim muzejima i po ogromnoj proizvodnji piva.

Šta treba posetiti u Minhenu?
Podeljen je na stari i novi deo. Stari deo je zapadno od reke Izar i u njemu se izdvaja najveći trg Marienplatz. U ovom delu se nalazi veliki broj gradjevina iz XVIII veka, koje su gradjene pod jakim italijanskim uticajem. Izdvajaju se crkva Frauenkirche i Gotska Katedrala visoka 99 metara. U gradu su od mnogobrojnih kapija nekadašnjeg Berlina ostale Sendlinger kapija iz 1310. godine i Isar kapija iz 1337. godine. U novom delu grada jednu od najimpozantnijih gradjevina predstavlja Maksimilianeum ? zgrada bavarskog Parlamenta. Ovde se nalaze i mnogi muzeji (istorijski, likovni, naučni,...) po kojima je ovaj grad čuven.

Sedište Ludvig Maksimilian Univerziteta je u Berlinu još od 1472. godine. Ovo je jedan od najstarijih i najčuvenijih univerziteta u Evropi. Oktobarfest je zasigurno najveći dogadjaj u godini za Minhen. Milioni ljudi iz svih delova sveta dolaze na ovaj festival da bi slušali živu muziku, družili se i pili ogromne količine piva. Festival se održava svake godine još od 1810. godine.
photo: stefan kuhnSearch