Posetite Milano - vodič, podaci i atrakcije


Tražite vodič za Milano sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Milano - industrijski i kulturni centar Italije
Milano je glavni grad regiona Lombardija u severnoj Italiji. Ovu oblast su Gali naselili 600. godina pre nove ere, a Rimljani su ga osvojili 222. godine pre nove ere. Tada je bio poznat pod nazivom Mediolanum. 452. godine napao ga je i osvojio Atila sa Hunima, a 539. godine osvojili su ga Goti. 774. godine pada pod vlast Karla Velikog.

Sticanje nezavisnosti u XII veku
U XI veku moć Milana je rasla, ali ga je 1162. godine uništilo Rimsko Carstvo. Milano je ponovo sagradjen 1167. godine, kao deo Lombardijske lige i 1183. godine stiče nezavisnost. Novu dinastiju Frančesko Sforca u Milanu osniva 1450. godine. Posle 1499. godine naizmenično njime vladaju Francuzi i porodica Sforca, do 1535. godine, kada su ga pridobili Habsburzi.

Napoleonovo osvajanje
Godine 1796. vlast preuzima Napoleon, a 1805. godine postaje prestonica njegovog carstva u Italiji. Posle toga, grad nakratko potpada pod vlast Španije, a kasnije i Austrije. 1859. godine uz pomo? Francuza, Italijani oslobadjaju ovaj grad. U ujedinjenu Italiju uključen je 1860. godine.

Tokom Drugog svetskog rata grad biva dosta oštećen, ali je ubrzo i obnovljen. Milano je u Italiji važan ekonomski centar, sa razvijenom industrijom i proizvodnjom tekstila. Poznat je po proizvodnji elektronske robe, kao i italijanski finansijski centar. Ovaj grad se smatra jednim od najvećih svetskih centara mode.

šta treba obići u Milanu?
U Milanu se nalazi najpoznatija svetska operska kuća Skala, zatim istorijska mesta, kao srednjovekovna katedrala Duomo, treća po veličini katedrala u Evropi i manastir iz XV veka u kome se nalazi ?Poslednja večera? Leonarda da Vinčija.

Katedrala Duomo je radjena u gotskom stilu. Većim delom je u mermeru, a gradjena je punih šest vekova, od 1386. do 1956. godine. Nedaleko od ove katedrale nalazi se Bazilika Sent Ambrodjo iz 386. godine.

Ovo je posle Rima drugi po broju stanovnika grad u Italiji. U njemu postoji podzemna železnica i medjunarodni aerodrom. Populaciju grada čini oko 1.400.000 stanovnika. photo: GNU free documentation licenceSearch