Posetite Talin - vodič, podaci i atrakcije


talin panorama grada Tražite vodič za Talin sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Talin - glavni grad Estonije
Ruski Talin, nemački Reval, glavni je grad Estonije. Nalazi se u Talinskom zalivu, koji je deo velikog Finskog zaliva. Ovaj grad je stariji od nacije čija je prestonica. Naziv Talin na estonskom jeziku znači ,,Danski zamak''. Utvrdjena naselja su ovde postojala od prvog milenijuma pre nove ere do X veka nove ere, a na mestu današnjeg Talina je postojao grad u XII veku pod imenom Kolivan. Danci ga zarobljavaju 1219. godine i grade novu tvrdjavu na brdu Tompea. Grad počinje da se razvija, posebno trgovina u njemu, nakon što je Talin pristupio Hanseatičkoj Ligi 1285. godine, a 1346. je bio prodat Tevtonskim vitezovima. Kada je ovaj red ukinut, prešao je u ruke Švedske.

Osvajanje Talina od strane Rusije
Ruski car Petar I Veliki ga osvaja 1710. godine i Talin ostaje ruski grad sve dok nije postao prestonica nezavisne Estonije od 1918. do 1940. godine. Grad su okupirale nemačke snage od 1941. do 1944. i bio je ozbiljno razoren. Septembra 1944. ga ponovo zauzima Sovjetska armija. Nakon proglašenja nezavisnosti l991.godine, Talin postaje prestonica nove države Estonije. 1940. godine, kao i u periodu od 1944-49, mnoge estonske gradjane Talina su deportovale i zatvarale sovjetske snage zbog navodne konspiracije i kolaboracije sa Nemcima kao i protivljenja kolektivizaciji. Zbog toga se veliki broj iselio u Švedsku ili Severnu Ameriku. Mnogi Rusi su imigrirali u estonsku prestonicu i danas čine dve petine populacije. Etnički estonci čine polovinu gradske populacije.

Istorijske građevine i znamenitosti u Talinu
Mnoge znamenitosti duge istorije Talina su preživele ili su restaurirane, naročito na brdu Tompea i u ozidanom donjem gradu. Medju njima je i Tom Crkva iz XIII veka, Gotska crkva Olevista sa tornjem visokim 124 metara i koja je zaštitni znak Talina. Nigulista crkva, Ratus iz XIV veka i veliki deo starog zamka Tompea, koji je poznat po svojim kulama, i gde se održavaju sednice estonskog parlamenta su takodje značajne turističke atrakcije. Tu je i ulica Pik u kojoj se nalaze nemačke kuće iz XV veka. Zgrada opštine u gotskom stilu je izgradjena u kasnom XIV i ranom XV veku.

Moderan Talin industrijski centar zemlje
Moderni Talin je uglavnom komercijalni i industrijski centar kao i ribarska luka. Sovjeti su ga načinili industrijskim lučkim gradom. Glavne grane industrije su brodogradnja i prerada hrane. Razvijena je proizvodnja električnih motora, elektične i radio opreme, papira, tekstila, proizvoda od kože, nameštaja i obuće. Uslužni sektor je veoma važan deo gradske ekonomije. Mnogi stanovnici rade u uslužnoj oblasti, koja obuhvata kancelarije, kompjutere i finansijske poslove. Brojni istorijski spomenici čine turizam jednom od sve jačih grana ekonomije.

Koje spomenike i kulturne ustanove treba posetiti u Talinu?
Kao kulturni centar Estonije, Talin ima Akademiju nauka, Politehniku, Učiteljski institut kao i Institut finih umetnosti, Muzički kozervatorijum i nekoliko pozorišta i muzeja, kao i mnoštvo parkova. Tompark je najveći park Talina. Državni Istorijski Muzej sa svojim postavkama iz estonske istorije je lociran unutar Velikog Guilda, izgradjenog 1410. godine. Muzej umetnosti Estonije ima i postavke zapadno-evropskog slikarstva kao i ruske umetnosti, srednjevekovne slike i sklupture kao i klasična i moderna dela estonske umetnosti. Talin ima blizu pola miliona stanovnika.
Search