Posetite Zagreb - vodič, podaci i atrakcije


Centar grada zagreba Tražite vodič za Zagreb sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Zagreb glavni grad Hrvatske
Grad Zagreb je glavni i najveći grad Republike Hrvatske. Površina grada je 641,355 km2. U ovom gradu živi blizu 800 hiljada stanovnika. Prvi put se Zagreb pominje u pisanim izvorima iz 1094. godine. 1242. godine Zagreb, tadašnji Gradec, je proglašen za slobodan kraljevski grad ukazom kralja Bele IV.

Zagreb u buvšoj SFRJ
Zagreb je od 1557. godine glavni grad Hrvatske. U bivšoj SFRJ je bio jedan od većih gradova zemlje i glavni grad tadašnje republike Hrvatske. Od 1991. godine, posle raspada SFRJ, je glavni grad nezavisne države Hrvatske. Ovaj grad ima 17 gradskih opština. Značajne institucije su gradski Univerzitet, koji je osnovan 1669. godine, Hrvatsko narodno kazalište, Muzej savremenih umetnosti i Muzej grada Zagreba. Razvijena je industrija elektronskih uredjaja, hemijska, farmaceutska, tekstilna, prehrambena industrija, kao i industrija pića i duvana.

Zagreb kao kulturni centar
Zagreb je kulturno, društveno, političko i administrativno središte Republike Hrvatske. U njemu se nalaze i sedišta Sabora, predsednika i Vlade Hrvatske.Search