Island


Island zastava Island ostrvska država na severu Evrope
Island je ostrvska država, smeštena na severu Evrope. To je vulkanko ostrvo u severnom delu Atlanskog okeana okruženo Grelandom, Norveškom, Škotskom i Irskom. Pored njenih obala prolazi severni polarnik, koji uslovljava veoma hladnu klimu. Istočnu obalu Islanda zapljuskuje Norveško more, a zapadnu Atlanski okean. Ukupna površina ove ostrvske države je 103.125 km². Glavni grad je Rejkjevik. Prema poslednjim podacima na Islandu živi 290.570 stanovnika. Stanovnici Islanda su uglavnom potomci norveških i keltskih doseljenika. Glavna religija na Islandu je luteransko hrišćanstvo.

Reljef i klima Islanda
Island je osamnaesto ostrvo, po veličini, na svetu. Oko 10% ostrva čine lednici, takođe postoji i veliki broj fjordova. Island je poznat i kao zemlja gejzera i vulkana. Koliko je priroda na ovim prostorima netaknuta govori i to što Island ima četiri nacionalna parka. Klima je polarna, sa kratkim i prohladnim letima, i dugim i hladnim zimama.

Privreda Islanda
Ekonomija ove zemlje zavisi od ribolova i prerade ribe, koje daju 40% GDP i zapošljavaju 80% radne snage. Značajan izvozni proizvod je i aluminijum, a značajan je i bankarski sektor koji je pogođen Svetskom ekonomskom krizom. Island spada u najrazvijenije zemlje sveta prema GDP per capita.
Search