Jamajka


Jamajka zastava Jamajka ostrvska država u Karipskom moru
Jamajka je ostrvska država u Karipskom moru, južno od Kube i zapadno od Hispaniole. Ime države potiče od imena Xamayca ("zemlja šume i vode") koje su joj dali pripadnici prvobitnog stanovništva. Narodi Arawak i Taino doselili su se na Jamajku iz Južne Amerike.

Jamajka pod kolonijalnom vlašću
Kolumbovim dolaskom 1494. godine prvo je bila španska, a od 1655. godine britanska kolonija. Tokom britanske vladavine Jamajka postaje najveći svetski izvoznik šećera, što je postignuto masovnim dovođenjem robovske radne snage iz Afrike. Nakon niza pobuna ropstvo je ukinuto1838. godine.

Jamajka je samostalnost dobila 1962. godine. Površina ove srednjeameričke države iznosi 10.991 km², a broj stanovnika je 2.695.867.

Najznačajnije privredne grane na Jamajci
Najznačajnije privredne grane su poljoprivreda, rudarstvo i turizam, finansijske usluge i usluge osiguranja. Turizam i rudarstvo donose najviše strane devizne dobiti.

Kultura i stanovništvo Jamajke
Kultura Jamajke je najvećim delom mešavina afričkih kultura i anglo-irske kulture, sa španskim i izvornim indijanskim uticajima. Velika većina stanovništva je mešanog crnačkog, indijanskog, engleskog, irskog porekla i drugih evropskih naroda. Čistog rasnog stanovništva ima manje od 1%. Oko tri četvrtine stanovništva je hrišćanske vere.

Iako mala zemlja, Jamajka je bogata kulturom i dosta prisutna u svetu. Muzički žanrovi kao što su rege, ska, rocksteady i drugi su svi nastali na Jamajci. Bob Marej, možda najpoznatiji rege muzičar, rođen je na Jamajci i uživa veliko poštovanje u svojoj domovini.
Search