Katar


Katar zastava Katar je država na Arabijskom poluostrvu
Katar je država na Arabijskom poluostrvu u jugozapadnoj Aziji. Obuhvata mali deo poluostrva na zapadnoj obali Persijskog zaliva i nekoliko susednih ostrvaca. Graniči se na jugu sa Saudijskom Arabijom, a na zapadu morskom granicom sa Bahreinom. Po državnom uređenju je apsolutna monarhija ? emirat.

Katarom poslednjih 150. godina vlada porodica Al-Tani
U posljednjih 150-ak godina politikom Katara dominira porodica Al-Tani iz koje potiče i trenutni emir. Nakon kraja britanskog protektorata 1971. zemlja se nije pridručila Ujedinjenim Arapskim Emiratima odabravši umesto toga potpunu nezavisnost.

Površina i stanovništvo Katara
Površina Katara iznosi 10.360 km², broj stanovnika je 817.052. Islam je najzastupljenija religija. Arapski odnosno, njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. Veliki broj stanovnika su strani državljani na radu u industriji nafte.

Privreda Katara
Privredom Katara dominira naftna industrija. Prihodi od prodaje nafte omogućili su povećanje životnog standarda i uvođenje socijalne države nalik na one u Europi. Katar je sedište poznate arapske TV-stanice Al-Jazeera. U posljednje vreme zemlja se ubrzano razvija.
Search