Kazahstan


Kazahstan zastava Kazahstan je država u Aziji
Kazahstan, službeno Republika Kazakstan, je država u središnjoj Aziji. Površinom je deveta zemlja na svetu (2.717.300 km²), ali veći deo njene teritorija čini slabo naseljena stepa. Na zapadu izlazi na Kaspijsko more. Graniči se, na severu sa Rusijom, na istoku sa Kinom i na jugu sa Kirgizijom, Uzbekistakom i Turkmenistanom.

Reljef Kazahstana
Reljef Kazahstana je raznolik. Na zapadu dominiraju nizije koje prema istoku prelaze u brežuljkasta i brdovita područja. Na krajnjem istoku zemlje nalaze se ogranci planinskih lanaca Altaja, Alataua, Karataua i Tien čana u kojem se nalazi najviši vrh zemlje, 7.010 m visoki Kan Tengri. U Kazahstanu se nalazi veliki broj jezera, među kojima se veličinom ističu Aralsko jezero na granici sa Uzbekistanom i Balkačko jezero.

Stanovništvo Kazahstana
Kazahstan ima 15.143.704 stanovnika. Većinu stanovništva (oko 58%) čine Kazasi i koji su tradicionalno muslimani? suniti. Druga najveća etnička grupa su Rusi (oko 27%), uglavnom pravoslavni hrišćani. Ruski jezik je u širokoj upotrebi, iako od nezavisnosti vlasti podstiču širenje kazačkog jezika. Glavni grad je Alma-Ata.

Nakon ekonomske krize u devedesetima, analogne onima u drugim post-komunističkim zemljama, Kazahstan doživljava ekonomski preporod zasnovan na iskorištavanju nalazišta nafte. Zemlja ima i jak poljoprivredni sektor.
Search