Jordan


Jordan zastava Jordan arapska država na Srednjem Istoku
Kraljevstvo Jordan je mala arapska država na Srednjem Istoku. Graniči se sa Sirijom na severu, Irakom na sevroistoku, Sudijskom Arabijom na istoku i jugu i Palestinom na zapadu. Sa Izraelom deli obalsku liniju zaliva Akaba i Mrtvog mora. Glavna religija u Jordanu je islam, a jezik arapski.

Površina i stanovništvo Jordana
Po površini je 111. zemlja na svetu sa 92.300 km², a po broju stanovnika je 104. sa 5.729. 732 stanovnika. Gustina naseljenosti je 62 stanovnika po km². Jordanski reljef je sastavljen od pustinja na istoku i visoravni na zapadu. Dolina reke Jordan razdvaja Jordan i Izrael. Najviša tačka u zemlji je Jabal Ram, a najniža je Mrtvo more. Veći gradovi uključuju prestonicu Aman, Irbid i Az Zargu.

Klima i reljef u Jordanu
Klima u Jordanu je topla i sušna, pošto je zemlja uglavnom planinska. Ipak zapani deo zemlje dobije dosta padavina za vreme kišne sezone od novembra do aprila.

Privreda Jordana
Jordan je mala zemlja sa ograničenim resursima. Tradicionalno ova zemlja sarađuje sa Velikom Britanijom i SAD-om. Odnosi sa ove dve države su ugroženi za vreme zalivskog rata kada je Jordan stao na stranu Iraka.
Search