Kamerun


Kamerun zastava Kamerun je država u središnjoj Africi
Kamerun je država u središnjoj Africi. Na jugozapadu izlazi na Gvinejski zaliv i deo Atlanskog okeana. Graniči se na severozapadu sa Nigerijom, na istoku sa Čadom i Centralnafričkom Republikom i na jugu sa Republikom Kongo, Gabonom i Ekvatorijalnom Gvinejom. Kamerun ima površinu od 475 hiljada km², a u njemu živi 13 miliona stanovnika.

Reljev Kameruna
Kamerun se deli na četiri geografske celine: na zapadu uz nigerijsku granicu pružaju se Kamerunske planine sa istoimenim najvišim vrhom (4095 m), na jugu se nalazi nizija uz obalu, koja prema unutrašnjosti prelazi u pošumljenu visoravan, čija visina ne prelazi 1000 m, u središnjem delu zemlje reljef se postupno uzdiše do visoravni Adamaoua (1400 m), a na severu, gde dominira savana i stepa, nadmorska visina ponovno pada prema jezeru Čad.

Prvi stanovnici Kameruna su bili pigmejka plemena Baka
Prvi stanovnici zemlje bila su pigmejska plemena Baka. Na visoravnima Kameruna nastali su jezici skupine Bantu koji su se kasnije proširili po celoj južnoj Africi.

Prvi Evropljani na području Kameruna
Prvi Europljani na ovom području bili su Portugalci koji su stigli oko 1500. godine, ali nisu osnovali stalne kolonije. Kamerun je potpuno kolonizovan tek krajem XIX veka kada je u utrci za osvajanje Afrike ovo područje pripalo Nemačkoj. Nakon prvog svetskog rata koloniju su podelile Francuska i Velika Britanija.

Etnička struktura Kameruna
Etnički i verski Kamerun je izrazito heterogena zemlja. Mnogobrojni narodi mogu se podeliti u pet skupina čija teritorijalna raspodela odgovara geografskoj podeli. Hrišćanstvo je zastupljeno na jugu, a islam na severu zemlje. Oko polovina stanovništva pripada animističkim religijama.

Glavni grad Kameruna
Duala, na obali Gvinejskog zaliva, je najveći kamerunski grad i glavna luka sa više od 2 miliona stanovnika. Glavni grad Juande sa oko 1,5 miliona stanovnika je u unutrašnjosti zemlje.

Prirodna bogatstva Kameruna
Kamerun je vrlo bogat prirodnim resursima. Dve trećine izvoza čini nafta, a izvozi se još i kakao, kafa i drvo. BDP je u 2004. iznosio 1.900 USD po glavi stanovnika.
Search