Jemen


Jemen zastava Jemen je država na Arapskom poluostrvu
Republika Jemen je država na jugu Arapskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji. Izlazi na Crveno more, kao i Adenski zaliv i Arapsko more, delove Indijskog okeana. Graniči sa Saudijskom Arabijom na severu i Omanom na istoku. Današnji Jemen je nastao ujedinjenjem Arapske Republike Jemen (Severni Jemen) i socijalističkog Južnog Jemena.

Reljef Jemena
Jemen ima plodniju zemljuod ostalih zemalja Srednjeg istoka, s dobrim obradivim tlom u zapadnim visoravnima gde redovno pada kiša. Obala i brda na istoku su vruća, suva i ogolela.

Stanovništvo Jemena
Većina Jemenaca su Arapi muslimani, pripadnici različitih plemena. Svako ima svojeg šeika i vlastite običaje, nošnju i folklor. Unutar plemena živi se u velikim, čvrsto povezanim proširenim obiteljima. Isti dom obično deli generacija iste porodice. Plemenska tradicija posebno je jaka u Severnom Jemenu.

Religija
Islam je najzastupljenija religija. Arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva.

Privreda Jemena
Kao i u drugim zemljama Arabijskog poluostrva, i u Jemenu većinu izvoza čini nafta, ali su nalazišta u poređenju sa susedima i zemljama Persijskog zaliva skromna, pa Jemen po BDP-u spada u deo siromašnih zemalja.
Search