Istočni Timor


Istočni Timor zastava Istočni Timor država u Aziji
Demokratska Republika Timor ili Istočni Timor je australiskoazijska zemlja, smeštena u Okeaniji. Ona obuhvata istočnu polovinu ostrva Timor, okolna ostrva Arturo i Joko i jednu enklavu smeštenu u severoistočnom delu ostrva okruženu Zapadnim Timorom.

Istorija Timora
Istočni Timor je bio okupiran od strane Indonezije u periodu 1975-1999 kada se izborio za svoju nezavisnost. Pored Filipina to je jedina država u tom delu sveta gde dominiraju rimokatolici. Timor je malajski izraz za istok, tako da je naziv Istočni Timor pomalo paradoksalan. Ostrvo Timor je deo Malajskog arhipelaga. Na jugu Timorsko more odvaja ostrvo od Australije, na zapadu su indonežanske provincije. Najviši vrh na Istočnom Timoru je Mont Tatemailau sa 2963 metra nadmorske visine. Lokalna klima je tropska.

Prestonica, površina i broj stanovnika u Timoru
Prestonica, najveći grad i glavna luka je Dili. Po površini ova država je 154. na svetu sa 15.007 km², a po broju stanovnika je 153. sa 1.040. 880 stanovnika. U toku kolonizacije Timor je bio poznat po sandalovom drvetu. Prilikom borbe za nezavisnost njegova ekonomija je uništena. Nakon toga zahvaljujući pomoći Ujedinjenih Nacija u velikoj meri je oporavljena. Najveći deo stanovništva (90%) su rimokatolici, muslimana ima 5% i protestanata oko 3%. Kultura Istočnog Timora predstavlja mešavinu više kultura: portugalske, rimokatoličke i malajske.
Search