Posetite La Valetu - vodič, podaci i atrakcije
La Valeta -glavni grad Malte
Tražite vodič za La Valetu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. La Valeta je glavni grad, luka i prestonica Malte. Nalazi se na severoistočnoj obali usamljenog ostrva Malta, u Sredozemnom moru, blizu Sicilije, i ima oko 7.500 stanovnika.

Položaj grada La Valeta
Grad je okupiran stenovitim i strmim zemljištem sa obe strane, koje su mu služi kao skrovište. Valeta je glavno administrativno, komercijalno i kulturno središte Malte. Istorija grada i umerena klima privlače mnoge turiste u Valetu. Do 1979. godine Britanska i NATO glavna baza bila je locirana baš u Valetinom skrovištu. Danas je ta luka pretvorena u komercijalne svrhe.

Stari deo grada karekterišu uske strme ulice, koje vode ka moru. U novom stambenom delu se mogu uočiti relativno niske zgrade, koje neodoljivo podsećaju po stilu gradnje na Siciliju.

Kada je osnovana La Valeta?
Grad je osnovao 1566. godine veliki majstor malteškog viteškog reda žan de la Valeta, poznat kao Malteški vitez koji je odbranio Maltu od Turaka 1566. godine. On je od Valete napravio jednu od najvećih Sredozemnih uporišta, a po njemu je grad i dobio ime.

Valeta je glavni grad Malte od 1570. godine. Posle 1814. godine postala je glavno sedište britanske mediteranske mornaričke flote. U drugom svetskom ratu pretrpela je ozbiljna oštećenja od bombardovanja, pa ipak je sačuvano nešto gradjevina iz XVI veka.

šta posetiti u La Valeti?
Od interesantnih gradjevina u Valeti se izdvajaju: gradska katedrala, rezidencija guvernera i Univerzitet. Rezidencija guvernera je bila nekada palata Vitezova Svetog Jovana Jerusalimskog, poznatih i kao Vitezovi od Malte. Univerzitet u Valeti je osnovan 1769. godine.

U gradu postoje i značajni istorijski spomenici od Etruraca, preko Grka, Rimljana, Arapa i svih civilizacija koje su imale kontakt sa ostrvom. I samo stanovništvo ovog grada i cele Malte je multikulturno.

Veliki je broj turista koji provode letovanja u ovom gradu. Maltežani su izuzetno srdašni i dobri domaćini, što u kombinaciji sa lepotama Valete pruža kompletan ugodjaj turistima.Search