Posetite Lion - vodič, podaci i atrakcije
Lion- grad u istočnoj Francuskoj
Tražite vodič za Lion sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Lion je grad u istočnoj Francuskoj, na ušću reka Rone i Saon, koji ima oko 600.000 stanovnika. Sa predgradjima i prigradskim naseljima, populaciju grada čini blizu 1,5 miliona stanovnika.

Kako je nastao Lion?
U gradu značajno učešće ima crna rasa, koja je ovaj grad preplavila u periodu kada su dovodjeni robovi iz kolonija Francuske u severnoj Africi. Po veličini, ovo je treći grad u Francuskoj, posle Pariza i Marseja. Osnovan je kao rimska vojna kolonija Lugdunum 43. godine pre nove ere i bio glavni grad Galije. Lion je 1032. godine bio deo Rimskog carstva, a 1307. godine je aneksiran i 1312. postao deo kraljevine Francuske.

Lion kao ekonomski centar
Grad se ekonomski razvio u XV veku, da bi u XVII veku postao evropski centar u proizvodnji svile. Tokom Drugog svetskog rata bio je centar francuskog otpora fašizmu.

Lion je glavna rečna luka u ovom regionu, sa razvijenom privredom u kojoj je tekstilna, metalurška, elektronska i prehrambena industrija najrazvijenija. U ovom gradu radi i najstarija berza u Francuskoj.

šta posetiti u Lionu?
U Lionu su impozantne sledeće znamenitosti: Gotska katedrala iz XII veka, palata u renesansnom stilu iz XV veka i dva rimska pozorišta. One predstavljaju pravi mamac za brojne turiste.
Lion ima tri univerziteta, koji su veoma prestižni u Francuskoj, a i u celoj Evropi.
photo: haragayto, Creative Commons Share AlikeSearch