Posetite Kopenhagen - vodič, podaci i atrakcije
Kopenhagen - glavni grad Danske
Tražite vodič za Kopenhagen sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Kopenhagen je glavni grad Danske i morsko pristanište na istočnoj obali ostrva Selanda, na moreuzu Sundu. Ima oko 1,8 miliona stanovnika. Kopenhagen je živo trgovačko mesto s razvijenom brodogradnjom, metalurgijom, industrijom mašina, hemijskom, tekstilnom, industrijom kože i obuće, kao i prehrambenom industrijom. Takodje je i poljoprivreda veoma razvijena. Atrakcija Kopenhagena su kanali iz 17. veka, koji se mešaju sa modernom arhitekturom grada.

Kada je osnovan Kopenhagen?
Kopenhagen je osnovan u XII veku, a prestonica Danske je od 1443. godine. Kopenhagenski univerzitet je osnovan 1479. godine, a mnoge gradjevine uništene su 1801. i 1807. godine u požarima i bombardovanju.

Šta posetiti u Kopenhagenu?
U Kopenhagenu ima mnogo zgrada u stilu baroka, rokokoa i klasičnom stilu, kao i istorijskih spomenika, muzeja, koje su gradili danski kraljevi.

Grad se nalazi izmedju 54. i 58. stepena severne geografske širine i 8. i 15. stepena istočne geografske dužine. Spada u najstarije gradove Evrope. Standard života u Kopenhagenu, pa i u Danskoj je visok, a razlike izmedju bogatih i siromašnih su manje nego u mnogim zapadno-evropskim zemljama.
photo: Trabert, Gnu Free Documentation LicenceSearch