Iznogud stripovi


Rečenica "Hoću da postanem kalif umesto kalifa" je prvo što pada na pamet svakom ko je čitao ovaj strip. Iako se imena pokojnog Rene Gošinija ponajčešće vezuje za Asteriksa, odnosno saradnju sa Uderzom (kreirali i Umpah-Paha), ne bi trebalo preskočitu ni druge njegove izvanredne stripove nastale u saradnji s drugim crtačima. To su Iznogud i Talični Tom. Iznoguda je crtao Žan Tabari, počev od 1962, a i ovaj komični serijal, smešten je u Bagdad kalifskih doba. Glavni lik stripa Iznogud (čije je ime zapravo igra reči Is-No-Good) je veliki vezir s fiks-idejom da postane kalif umjesto kalifa, koju večito naglas ponavlja. On je lukavi zlobni oniski nosonja s turbanom na glavi što zajedno s debelim ašutantom Dilatom večito kuje zavere ne bi li smenio dobroćudnog i naivnog kalifa Haruna-el-Pusaha.

Početna situacija je vazda ista. Na dvoru Haruna el Pusaha, debelog, lenjog bezbrigovića, "živi i radi" njegova smrtonosna pretnja, vezir Iznogud, čija je jedina ambicija da postane "kalif namesto kalifa". U tome mu pomaže i odmaže njegova desna ruka, Dilat Larat, koji, kako tvrde dva francuska strip majstora, nije tako glup kako bi se moglo pretpostavitiIznogud je strip u kojem nas zabavlja inventivnost scenarija, stotine varijacija na istu temu, ali i aluzije na prirodu ljudi i političkih sistema.

Ove duhovite kratkih priče s uživanjem čitaju deca, ali još radije njihovi roditelji. KOd nas je objavljivan u okviru Biser stripa i Politikinog zabavnika.
Search