Mandrak stripovi


kralj maksmagnus i ministar finansija Mandrak je jedan od najpopularnijih likova u svetu stripa koji, koji uspeva da obuhvati pažnju čitalaca još od davne 1934. god. Prvobitno stvoren 1924. god. od strane Li Folk-a ( kreator čuvenog Fantoma ), on za veoma kratko vrijeme, zbog obaveza prema fakultetu, prepušta sav posao Fil Dejvis-u koji je crtao ovaj strip više od 30. god. Poslije Fil-ove smrti, Li pronalazi novog ilustratora Fred Frederik-a koji nastavlja crtanje. Nažalost, 1999. god. Li Folk takođe umire.

Mandrak je veoma vešt mađioničar. Njegove moći ne potiču od nadprirodnih izvora već, kao najbolji mađioničari, on koristi moći hipnoze i iluzije za borbu protiv zločina. Iako su mu trikovi prirodni, avanture sa kojima se susreće prelaze granice realnosti, išao je u druge dimenzije i svetove, pratio vukodlake do njihovih jazbina, suočavao se sa vanzemaljskim bićima i ljudskim utvarama, putovao po misterioznim istočnim zemljama, pustinjama severne afrike pa čak i u magični svet Holivuda. Ponekad se na tim pustolovinama susretne sa svojim zlim blizancem Derek-om i mlađom sestrom Leonorom zadavajući mu dosta problema.

Interesantno je napomenuti da je ovo prvi strip u koji su ubačeni multietnički likovi, kao što je Lothar, Mandrakov asistent u kriminalnim istraživanjima i njegov najbolji prijatelj. Njih dvojica su se postavili kao prvi crno-bijeli tim boreći se protiv zločina. Tu je takođe i Mandrakova ljubav, misteriozna i egzotična princeza Narda iz kraljevstva Kokein. Ona je vešta atletičarka željna avantura, pridruživala se Mandraku u dosta pustolovina dokazujući da je sposobna da se suprotstavi legijama nitkova.

Postoji još mnogo strip junaka koji su idejski i tematski slični Mandraku ali ni jedan nije dokazao popularnost i istrajnost kao on.

Strip je stvoren u vreme "velike depresije", periodu u Američkoj istoriji kada su avanturistički stripovi uglavnom služili za podizanje morala.

Search