Miki Maus stripovi


Miki Maus se prvi put pojavio 18. Novembra 1928. godine u crtanom filmu Parobrod Vili (Glas Mikiju je dao sam Walt Disney) . Kao junak stripa debitovao je dve godine kasnije, 1930. godine, a njegova prva avantura bila je - Izgubljen na pustom ostrvu. U početku scenario za strip je radio Volt Dizni, dok je crtač bio Ab Ajverks, ali će ubrzo rad na strip preuzeti Flojd Gotfredson i nastaviti decenijama svoj rad na Mikiju. Nestašni i vragolasti Miki, Zajedno sa Plutonom, Mini i drugim junacima već skoro ceo jedan vek zabavljaju generacije mladih čitalaca.

Kombinacija naivnosti i šarma, koji su prisutni u ovom stripu doprineli su njegovoj popularnosti koja traje decenijama, čemu je doprinelo i to što su strip i izgled junaka su prilagođavani duhu vremena. Miki živi u Mikivilu sa svojom verenicom Mini, sa nećacima Mićom i Tićom, i sa prijateljem Šiljom.

Zanimljivo da je kod nas prva verzija storije o Mikiju Mausu, objavljivana u dečijem listu "Veseli četvrtak", još 1932. godine, u vidu protostripa ? što znači da je tekst upisivan ispod slike, a ne u balončićima kao što je slučaj u modernom stripu. Autori ovih pričica bili su domaći crtaći (Ivan Ženšin), koji uopšte nisu marili za kopirajt pa čak ni za izvorni karakter likova, već su ih prilagođavali domaćem čitaocu. Tako su nastale storije u kojima je Mika Miš prikazan kao stanovnik Beograda, koji kreće u avanture po belom svetu i ne propušta priliku da u tuđini okrene Radio Beograd i igra uz muziku rodnog kraja! Ovaj "odomaćeni" Miki Maus nije, međutim, nekakva naša specijalnost ? iako je to danas zaboravljeno, tridesetih godina su lokalne verzije stripova i slikovnica zasnovane na Diznijevim kreacijama bile preplavile Evropu i neke latinoameričke zemlje.

U Jugoslaviji Miki je izlazio u Mikijevom zabavnik i svake sedmice, te u Mikijevom almanahu jednom mesečno. Almanah se odlikovao dužim epizodama, a prvi je uveo i takozvane priče sa više završetaka. Tokom sankcija kompanija Volta Diznija povukla je prava za objavljivanje i distribuciju svojih proizvoda u našoj zemlji, pa tako i na Miki Mausa, da bi izdavanje Mikija u Srbiji bilo obnovljeno tek 2005. godine.
Search