Mornar Popaj stripovi


Tvorac Popaja je Elsi Krajsler Segar (Elsi Krisler Segar). Kao i svi drugi veliki američki crtači radio je svašta dok mu crtanje i pisanje scenarija za stripove nije postalo glavno zanimanje. Strip se pojavio 1919. godine i izgledao je malo drugačije.U početku glavna junakinja je bila Oliva (Olive Oil), pored nje još se pojavljuju njen brat Kastor (Kastor Oil), Badža (Brutus), Pera Ždera (J.Wellington Wimpli), Olivin verenik Hem Grejvi (Ham Gravy). Autor tražeći junaka koji će sve ostale vući tek kasnije uvodi Popaja.

Zanimljiva su i imena junaka. Tako je Oliva u prevodu maslinovo ulje, Kastor Oil je ricinusovo ulje, Brutus je grubijan, Ham Gravy je preliv za šunku, i naravno Popaj je ćora. Još jedna karakteristika ovog stripa je da su svi junaci napravljeni po uzoru na ljude koji su stvarno postojali od kojih su preuzeti izgled i glavne karakteristike.

Oliva je klasičan predstavnik konzervativne devojke. Ona je neverovatno visoka, mršava, njeno odelo je demode čak i za 1919. godinu, upadljivi su njen dugi nos i zalizana frizura. Uvodeći nove likove Segar je tragao za likom kome će svi biti podređeni i taj lik se pojavljuje posle deset godina kada Oliva, Kastor i Hem Grejvi odlaze na put do Afrike. U jednoj luci sreću smešnog lika u mornarskoj odeći sa lulom ustima i to je mornar Popaj, četrdesetododišnje klipan, skoro potpuno ćelav, sa povezom preko jednog oka. Osnovni izvor njegove snage je spanać u svim oblicima. Kad Popaj pojede spanać spreman je da izađe na kraj sa najvećim snagatorom. On je surovo iskren, grub je prema ženama, jede rukama, loše tretira rođake i prijatelje, ali on ipak beskrajno voli svoju Olivu i spreman je zbog nje isve učiniti. Među ostalim junacima treba izdvijiti Peru Žderu, čiji su osnovni smisao života hamburgeri, a njegova deviza je ako mi danas kupiš hamburger vratiću ti u utorak. U stripu Pera je veoma intelegentan debeljko koji Popaja spasava iz mnogih neprilika, ali ga uvaljuje u još veće.

Posle Segarove smrti, strip je nastavio da crta Bad Segendorf njegov dugogodišnji asistent. Popaj je i danas popularan, ali više zahvaljujući filmu i televiziji. Većina ljudi nikada nije videla originalni strip, a u crtanom filmu Popaj je izgubio neke od svojih originalnih karakteristika npr. U crtanom filmu on vidi na oba oka. Večernje novosti počele su ponovo da objavljuju strip Popaj i kod nas.
Search